La supercomputació com a eina de futur

La supercomputació, també coneguda com a computació d’altes prestacions o HPC (de l’anglès High Performance Computing), és una ciència que es basa en l’ús d’ordinadors d’alta potència per a realitzar càlculs amb un nivell de complexitat molt elevat.

Arreu del món trobem supercomputadors, per exemple, a Barcelona trobem el MareNostrum4, un superordinador situat a la capella de la Torre Girona, que forma part del Barcelona Supercomputing Center. Aquest superodinador s’acaba just d’estrenar després d’uns mesos de manteniment i actualizació, i es troba en el top 3 dins dels superodinadors més potents a Europa i el número 13 del món, tal i com indica la revista top500, que cada sis mesos actualitza la seva llista. El nou Marenostrum té una capacitat de càlcul de 13,7 petaflops, que es refereix al nombre de càlculs que pot fer en un segon. Petaflops equival a 10^15, és a dir, que el MareNostrum4 té la capacitat de realitzar 13.400.000.000.000.000 càlculs per segon.

Actualment, la supercomputació permet treballar amb dades molt grans, com per exemple el codi genètic d’una persona, o el big data, però també permet fer simulacions molt complexes, que serien molt cares de realitzar, o bé impossibles. Per exemple, gràcies a la supercomputació podem predir cap a on es dirigirán les tempestes de sorra del Sàhara, i si ens afectaran o no.

Per a fer-vos una idea, un ordinador potent trigaria aproximadament 3 dies sencers en calcular la predicció del moviment de les tempestes de sorra, mentre que el MareNostrum ho pot calcular en només 15 minuts. Quin sentit tindria obtenir el dimecres la predicció del dilluns passat? Gràcies al superordinador, es fan els càlculs de tot el dia a primera hora del matí, en un periode de temps molt curt.

A través d’aquest vídeo podeu fer un cop d’ull a algunes de les aplicacions de la supercomputació, sobretot de cara a les simulacions:

De la mateixa manera que la física i la química van tenir els seus respectius booms fa pocs segles, i després que la biologia explotés el passat segle (i encara segueix en aquest), potser toca donar pas a la supercomputació, una eina essencial en un món connectat, on les dades es generen constantment, ja siguin genètiques, de tràfic o meteorològiques. El fenòmen big data només es pot abarcar amb ordinadors que siguin capaços d’assumir i gestionar aquest gran volum de dades.

La supercomputació és una ciència que ha nascut fa escassos 20 anys, què podem esperar d’una ciència tan jove? Pràcticament qualsevol cosa. Estiguem connectats per veure el que ens depara el futur!

Per a saber-ne més i veure les árees d’aplicació i recerca del BSC en la supercomputació, visiteu la seva página web: www.bsc.es

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s