TED Talk Barcelona: Nuestro genoma: ¿es realmente nuestro? – Dimarts 7 de Juny

L’any 1990, quan arrancava l’ambiciós Projecte Genoma Humà, ningú s’esperava que els resultats, encara ara sense ser complets del tot, canviarien tant el paradigma de la ciència actual. Conèixer el nostre genoma fa que tinguem molta més informació sobre la nostra predisposició a tenir certes malalties per exemple, i això ha provocat que aparegui el terme “medicina personalizada“. El fet que els metges puguin decidir el tractament que millor et va, o l’estil de vida recomanat, així com si la teva descendència tindrà alguna alteració rellevant és gràcies al projecte genoma humà i als avenços en la velocitat de seqüènciació del genoma.

Mentre que fa 30 anys, quan tot això va començar, es necessitaven varis anys per a seqüenciar el genoma d’una sola persona, amb les tècniques actuals, pots anar al metge a que et raspi la llengua i al cap d’una hora tenir un document (força llarg, això sí) del teu codi genètic. Bé, de moment segueix sent una mica cara la seqüenciació, i és per això que al metge no pots anar a demanar-ho (però sí per internet!).

El que sí que existeix són els biomarcadors, gens o proteïnes concretes que depenent de si les tens de manera normal o alterades, són predictives per saber si una teràpia et funcionarà o no, o bé saber si tens un risc molt més alt de tenir càncer de mama, com seria el famós exemple de l’Angelina Jolie.

Totes aquestes dades personals, seria bo que no caiguéssin en mans de les asseguradores, o d’altres empreses privades, que juguin amb la teva informació per al seu benefici. De la mateixa manera que les contrassenyes són privades, també ho hauria de ser l’accés al nostre codi genètic. Malgrat tot, la ciència avança ràpid, i tot i que ja existeixen moltes dades genètiques, encara no hi ha una regulació clara i específica sobre el drets d’aquesta informació.

De qui hauria de ser la informació genètica? De l’Estat, del sistema sanitàri, de les persones, públic?

En la TED talk del proper dimarts dia 7 de juny, vindrà a fer la ponència Òscar Flores, Enginyer Informàtic, Doctor en Biomedicina (UB 2014) y fundador de Made of Genes, una companyia de genòmica personal que ha rebut numerosos premis, incloent el premi a la millor start up digital per IBM en el Startups Connect 2015.

En la xerrada exposarà els principals avenços i reflexionarà sobre aquesta ètica respecte la informació confidencial dels gens. Després hi haurà una ronda de preguntes i finalment conclourà amb una sessió de networking on els assistents, conjuntament amb el ponent, podran donar la seva opinió i debatre els diferents punts de vista, tot acompanyat d’un petit còctel.

Una conferència molt recomanable, i que només costa 2€! Per a comprar les entrades:

https://www.tedxbarcelona.com/events/2016/06/tedxbarcelonasalon-44/

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s