Raigs UV-B, broncejat i melanoma: Què cal saber

La llum ultravioleta (UV) és un tipus d’ona que emet el sol, de la mateixa manera que emet altres tipus d’ones que ens il·luminen, o escalfen dia rere dia. En el cas de la llum UV en trobem diferents, segons la seva longitud d’ona: UV-A, UV-B, UV-C. La llum UV-C és la més forta i per tant la més nociva per als humans, però no arriba fins a nosaltres ja que l’aturen els àtoms de nitrogen i oxigen presents a l’atmosfera. En el cas de la llum UV-B, també és nociva i la gran majoria s’atura a la capa d’ozó, però part d’aquesta ens arriba i és la causant de l’envelliment de la pell (pèrdua d’elasticitat, arrugues, taques) i el càncer de pell. Per últim, la llum UV-A sí que ens arriba però no es considera nociva (a nivell cancerígen, tot i que sí envelleix la pell i és la que provoca les cremades pel sol).

L’alta contaminació, com ja haureu sentit, ha provocat l’afebliment de la capa d’ozó, que es considera la nostra barrera de protecció davant de la llum UV, i de cada any es registren nivells més alts de llum UV-B que incideixen a l’escorça. De fet, hi ha zones com l’Antàrtida, on diuen que la destrucció és tan gran que es podria considerar un “forat”, ja que s’ha afeblit tan la capa que no és capaç d’aturar res pràcticament.

melanoma

Mapa mundi que mostra el gruix de la capa d’ozó. S’observa com  a l’Antàrtida hi ha un “forat”. A nivell europeu, tota la contaminació industrial de països com Alemanya, empesa pel vent, ha afectat als països nòrdics, on també tenim un afebliment considerable (<200 és un problema).

Els rajos UV, especialment els UV-B són nocius per la nostra pell, ja que aconsegueixen arribar a l’interior de les nostres cèl·lules epitelials i provocar canvis en l’ADN, des de petites mutacions fins a trencaments de la cadena. De manera normal, el nostre cos té un seguit de mecanismes per a reparar aquestes mutacions, de fet, es creu que hi ha un milió de lesions a l’ADN en cada cèl·lula al dia. El problema és quan la incidència de raigs UV-B sobre la nostra pell augmenta de manera considerable, i els mecanismes de reparació es veuen sobrepassats. Les mutacions que no aconsegueix reparar es van acumulant, i al final, si la mutació és crucial, pot provocar càncer de pell.

Com és lògic, si la incidència de raigs UV-B que rebem està augmentant, també els estudis ens demostren que de cada any hi ha més casos de melanoma.

Per tant, la protecció solar és crucial, i s’ha de saber que ara al mes de maig la incidència i la radiació que rebem en un dia solejat és tan alta com a mitjans d’agost, encara que ens sembli que el sol “crema” menys.

A continuació podeu veure un vídeo que demostra com la crema solar és una barrera essencial contra els rajos UV. El vídeo ens presenta un seguit de persones que s’han aplicat crema i les graben amb una càmera especial que detecta la llum ultravioleta.

L’augment en la incidència del melanoma es dóna per dos motius principals, el primer dels quals ja s’ha explicat: l’augment de la incidència dels raigs UV-B deguts a l’afebliment de la capa d’ozó. L’altra causa és que està de moda posar-se moreno. Molta gent es posa menys crema de la recomanada per posar-se moreno abans, i en algun punt de l’estiu fins i tot consideren que ja no els cal crema perquè estan prou morenos i ja no es cremen. Això és un greu problema, tenir la pell morena ens ajuda a no cremar-nos, però els raigs UV-B afecten per igual. Els raigs UV-A són els que estimulen la producció de melanina, i ens posen morenos, i també són els que poden cremar-nos. Si consideres que estàs prou moreno per no necessitar protecció contra els raigs UV-A (tot i que encara que estiguis moreno segueixen envellint la pell) aleshores posa’t cremes que protegeixen únicament dels UV-B, però mai deixis de posar-te crema.

Per altra banda, tenim tota la gent que es posa morena amb la llum UV-A artificial. Tot i que la llum UV-A no és cancerígena (o ho és a uns nivells molt baixos) sí que provoca l’envelliment de la pell i pot cremar. Per tant s’ha d’anar en compte al anar a aquests centres, i assegurar-se que són certificats, ja que les cabines han de revisar-se detenidament degut a que les làmpares amb el temps s’espatllen i poden emetre raigs UV-B i UV-C. En el següent link, l’AECC (associació espanyola contra el càncer) ens explica les precaucions i tota la informació que cal saber abans d’assistir a un centre de broncejat artificial:

https://www.aecc.es/sobreelcancer/prevencion/elsol/paginas/bronceadoartificial.aspx

Malauradament, tot i protegir-nos del sol, segueix existint un risc de patir melanoma, tot i que el fet de posar-nos crema i mantenir-nos hidratats redueixen dràsticament el risc. El melanoma és un tipus de càncer de pell, menys freqüent que altres tipus (representa el 4% dels càncers de pell) però molt més agressiu. El melanoma normalment es produeix a partir d’una piga o taca ja existent, que es descontrola. Té un aspecte fosc (amb variacions, és a dir, zones vermelles, negres i blavoses), en forma de crosta i creix ràpidament (pot doblar el seu tamany en una setmana), a més a més pot sangrar o tenir-hi sensació de dolor. Qualsevol d’aquests símptomes és un indicatiu per anar al metge a fer una revisió urgent. En el cas de pigues que són irregulars (forma no ovalada i fent pics als marges) també cal fer un seguiment, però només de manera preventiva.

El melanoma a les seves primeres fases és molt fàcil de tractar, simplement es fa una petita incisió i es retira, i després es fa un seguiment per comprovar que no hagin quedat cèl·lules canceroses als marges, i que aquestes es propaguin. El problema és que no som conscients del nostre cos, i mai ens revisem les pigues que tenim. Costa molt poc dedicar 10 minuts un cop al mes en mirar-nos, si cal amb l’ajuda d’un familiar o parella, les diferents pigues i comprovar que cap d’elles tenen una de les cinc característiques abans mencionades.

La revisió és essencial, ja que el melanoma creix molt ràpid, i el que és més perillós, provoca metàstasi ràpidament (és a dir, es propaga cap a altres òrgans). Si ens n’adonem tard, i hi ha metàstasi, aleshores el tractament es molt més agressiu, ja que s’utilitza quimioteràpia, i tot i així, és un dels càncers amb menys probabilitats de supervivència. A l’any moren més de 700 persones només a Espanya, i això representa pràcticament un 1% de les morts per càncer.

El vídeo que us poso a continuació és colpidor i efectiu. Ens mostra supervivents del melanoma, i ens recalca la gran importància de revisar-nos la pell, i protegir-nos del sol. Hi ha factors de risc com tenir la pell clara, o ser una persona pigada. Es considera pigada una persona que té més de 50 pigues al cos, i normalment per determinar-ho es conta el nombre de pigues en un braç, perquè així és més fàcil. Si tens més de 10 pigues, estàs en la població de risc.

Font de la imatge de portada: (extreta del vídeo)

https://www.youtube.com/watch?v=o9BqrSAHbTc

Font de la imatge del text:

http://www.cruzrojamadrid.org/contenidos/img/Image/medioambiente/capa%20ozono%202.JPG

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s