El bressol de la humanitat – CosmoCaixa

Els bressol de la humanitat és una exposició organitzada pel CosmoCaixa que durarà fins al gener del 2017, i està feta per tots els que tenen curiositat en els origens de la nostra espècie. Com ja vaig explicar en un post anterior, el gènere Homo es creu que va néixer fa aproximadament 2,5 Ma, i aquest es va ramificar a partir del gènere Australopithecus, que va donar també el gènere Paranthopus, ja extingit. El gènere Autralopithecus comparteix ancestre comú amb els ximpanzés (gènere Pan) i aquesta separació es va donar fa 6 milions d’anys, tot i que realment és una dada molt aproximada.

homo

Ramificació del gènere Homo i ancestres d’aquests. Per a saber-ne més visiteu el post dedicat a la evolució del gènere Homo (clic aquí) [1]

Aquest ancestre comú entre els ximpanzés i nosaltres, té el seu origens a l’Àfrica, en concret es creu que a la gorja d’Olduvai, al nord de Tanzània. Durant els segles XX i XXI s’han dut a terme múltiples excavacions per saber més sobre el nostre orígen. Es considera que els homínids van aparèixer quan vam decidir baixar dels arbres i ser bípedes.

orduvai

Localització de la gorja d’Orduvai [2]

Aquesta exposició explica per una banda totes aquestes excavacions, amb un documental de Javier Trueba que ajuda a entendre en què consisteix la feina d’aquests investigadors, i per altra banda, ofereix la oportunitat de veure exemples d’esquelets d’australopithecus, paranthropus, habilis, ergaster i fins els sapiens arcaics, que procedeixen del Museu Nacional de Dar es Salaam, Tanzània.

Per altra banda també s’exhibeixen mostres de les diferents eines i tecnologies, i com aquestes van evolucionant i sofisticant-se. Per a contextualitzar la situació i entendre l’entorn en el qual es movien els nostres avantpassats, l’il·lustrador científic Mauricio Antón s’ha encarregat de representar els paisatges i les zones que habitaven.

Per últim també podrem observar els esquelets d’homínids famosos com la Lucy o el nen de Taung, que han sigut modelats i impresos en 3D especialment per a la exposició.

Si voleu visitar la exposició, a la pàgina oficial trobareu més informació: http://agenda.obrasocial.lacaixa.es/ca/-/la-cuna-de-la-humanidad

Font de la imatge de portada:
http://agenda.obrasocial.lacaixa.es/documents/10180/182036/bressol_img_ca_ES/0e2aefbf-ee30-4d0d-a961-12982e612d68

Font de les imatges del text:

[1] Arbre d’espècies: http://static1.1.sqspcdn.com/static/f/482333/25032828/1402522297780/evolution-preview1.jpg?token=KjW5eEpEaZR5alShxa%2FXrKx4znk%3D (editada)

[2] Localització gorja d’Orduvai: http://www.rickrocheleau.com/200912-Safari/images/tanzania_map.jpg (editada)

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s