El Big Data, la medicina personalitzada i la privacitat

Últimament no parem de sentir a parlar del Big Data, però sabem què és? El Big Data bàsicament és la utilització de grans quantitats de dades per a poder obtenir informació rellevant. Qualsevol persona avui en dia, no para de generar dades, ja sigui a través de les cerques que es fan a internet, la utilització de la targeta de crèdit, del GPS, etc.

El Big Data apareix a partir de l’era “The Internet of Things”, que comença en el moment en que els dispositius es troben tots connectats a internet. Si ho pensem de manera ràpida se’ns ocorren uns quants dispositius: el mòbil, l’ordinador. Però també hem de pensar en l’alarma d’incendis que està connectada a través d’internet a l’asseguradora, el GPS, les televisions intel·ligents, els nous cotxes, etc.

Vivim rodejats d’un món que el conformen dispositius connectats a internet, i que no paren de recollir dades. Si aquestes dades s’ordenen i s’interpreten, són grans fonts d’informació: Big Data. Una altra cosa que fa el Big Data ser tan revolucionari és que es pot aplicar en qualsevol àmbit, des del màrqueting, les ciències ambientals, la economia i fins i tot la medicina.

Una de les aplicacions del Big Data és utilitzar-lo, tan a nivell poblacional com a nivell individual, per a predir el comportament d’un grup concret de persones. Basant-nos en una cosa tan simple com els “hashtags” (#) utilitzats en les xarxes socials podem saber quines tendències existeixen, i això és interessant pels departaments de màrqueting. Per altra banda, buscadors com google es guarden totes les teves cerques (les típiques galetes o “cookies” que t’obliguen a acceptar quan entres a un lloc) i després els anuncis que t’apareixen están personalitzats (per exemple després de visitar una web i estar mirant un llibre per comprar, entres al facebook i et surt anunciat). Això per una banda pot ser positiu, ja que els anuncis que t’apareixen representa que són els que t’interessen, de manera que et són més útils, però per altra banda t’adones de totes les dades que estás oferint (oferint a qui? ni ho saps exactament) i de la privacitat que perds.

En el cas de la medicina també es pot aplicar tan a nivell individual com poblacional. Si per exemple utilitzem el registre d’entrades a urgències, podem predir pel pròxim any quines dates i en quin horari hi ha més demanda, i així distribuir millor el personal. Per altra banda, si un pacient porta una polsera que registra contínuament el batec del cor, el metge pot saber l’exercici que realitza, si dorm bé, i tenir un millor seguiment del pacient.

El big data en l’àmbit sanitari està tenint molt bona acollida, i existeixen molts avenços que es basen en aquesta tecnologia. Potser algun dia puguem introduir a l’ordinador els signes i símptomes del pacient i que aquest, basant-se en millons d’historials mèdics de tot el món aconsegueixi saber què li passa al pacient. Tampoc sembla que quedi lluny el dia en que amb una simple mostra de saliva es pugui seqüenciar l’ADN sencer i saber quines malalties tens més propensió a desenvolupar. De fet, això ja és possible, però només amb alguns gens.

Tenint en compte tot aquest potencial que té el Big Data, sembla ser que serà una gran revolució, molt beneficiosa per tots. Tot i així, caldrà anar en compte, ja que el Big Data es basa, com hem dit, en la recopilació massiva de dades personals. Totes aquestes dades s’han de protegir, i això serà la part més complicada. És de vital importància que les lleis evolucionin d’acord amb les noves tecnologies, i que no sortim perjudicats amb el seu ús. Imagineu-vos que una empresa no us vol contractar o una asseguradora no us vol tenir com a clients perquè saben que en el vostre genoma hi diu “propensió a càncer de còlon”, per exemple.

La ciència sovint s’avança a l’ètica, la filosofia i les lleis, però és necessari que vagin de la mà, pel bé de tots. S’ha de ser conscient que les nostres dades, ja siguin sobre la nostra salut com d’altres aspectes de la nostra vida com ara on vivim, què comprem o on viatgem, tenen molt de valor, i s’ha de vigilar a qui les cedim i sota quines condicions, perquè sovint apretem massa ràpid al botó de “He llegit i accepto els termes i les condicions d’ús”.

Font de la imatge: http://revoluciontrespuntocero.com/wp-content/uploads/2016/02/Big-Data.jpg

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s