El preu de la fruita i la verdura, clau per salvar vides

La obesitat i les malalties cardiovasculars ja són una pandèmia, tal com deia en l’anterior post, en part degut a les begudes ensucrades. Però aquestes malalties també són degudes a una malnutrició. Tot i que molta gent no ho sap, està maltrutrida, ja que sovint es confón el terme malnutrició amb desnutrició. Una persona malnutrida és algú que no té una dieta equilibrada, i que per tant té deficiències i excessos.

La gran majoria de la població està, per tant, malnutrida, ja que no consumim suficient fruita i verdura, i en canvi mengem molta més sal i greix del que ens pertocaria. Això és degut a la industrialització que ens ha empès a portar una vida molt més sedentària, i a consumir menjar processat.

Si ens fixem en el següent gràfic, podem observar que la població espanyola, en pocs anys, ha reduït a la meitat el consum de fibra, essencial per un sistema gastrointestinal saludable i per prevenir la obesitat i el càncer de còlon, entre altres. La mitjana diària actualment està en 15g, mentre que recomanen que la ingesta mínima sigui d’almenys 20 grams. La font de fibra que més ha decaigut és la provinent de la fruita, ja que als anys 60 es consumien 8 grams al dia i ara només en consumim 1 gram.

fruita

La causa principal de l’increment de menjar ràpid i el descens en el consum de fruita i verdura està molt relacionat amb el seu preu. Com s’observa en el següent gràfic, la fruita i la verdura són l’aliment més car, i amb diferència, mentre que el menjar alt en greix i sucre té un preu molt més assequible.

Això per una banda contribueix a la tendència a comprar menjar de pitjor qualitat nutricional, però per altre banda també obliga a la población més pobre a no menjar sa, ja que no s’ho pot permetre. El fet que la salut depengui de l’ingrés económic no fa més que agreujar l’escletxa que existeix entre la clase treballadora i la clase benestant.

fruita_2

Per aquest motiu un estudi ha investigat quin seria l’efecte de reduïr el cost de la fruita i la verdura un 10%, i els resultats són sorprenents.

Si s’apliqués aquest 10% fins al 2030 es podría reduir la taxa de mortalitat per malalties cardiovasculars en un 1%, i salvar al voltant de 67.000 vides en aquests 15 anys.

Per altra banda, han volgut comparar-ho amb l’efecte d’una campanya en els mitjans de comunicació promocionant el consum de fruites i verdures. Mantenir una campanya de conscienciació durant 15 anys, en canvi, només reduiria la taxa de mortalitat un 0,1%.

El menjar, de la mateixa manera que l’habitatge o la salut, és un dret fonamental que tota persona hauria de tenir assegurat. Per tant, la seguretat social potser s’hauria de fer extensible a la nutrició, que és clau per una vida saludable, i d’alguna manera subvencionar el menjar sa, no només promocionar-lo.

Font de la imatge de portada: https://plus.google.com/103408404601793840013

Imatges del text: http://www.ecestaticos.com/image/clipping/224b2f5b8bae27c2fbfca14492bea416/imagen-sin-titulo.jpg

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s