“Aquesta beguda perjudica greument la seva salut”

Els refrescs com ara bé la Coca-Cola, entre d’altres, són un dels principals factors que ha provocat un increment notable en la obesitat infantil i també en la població general.

Parlem de països desenvolupats però també de països en vies de desenvolupament, ja que es tracta d’un problema globalitzat. Tot i que molt sovint associem la obesitat amb la societat d’Estats Units, a Espanya, 1 de cada 6 adults són obesos i més del 50% de la població té sobrepès. Per altra banda també és força preocupant la obesitat infantil, ja que aproximadament el 25% dels nens i nenes espanyols tenen sobrepès.

cocacola_3

Percentatge de nens i nenes obesos als diferents països [1]

Tot aquest problema, a més, no ha fet més que començar, ja que està anant en augment, i les prediccions no són gens positives. Però, a què es deu aquesta epidèmia a nivell mundial?

De manera general, els metges expliquen que el sobrepès i la obesitat es produeixen quan no existeix un equilibri entre les calories que es consumeixen i les que es gasten. Això per una banda ve donat pel fet que ara mengem més quantitat i en una menor qualitat, i per altra banda que tenim una vida molt més sedentària.

La industrialització ha provocat que mengem molta més quantitat de menjar preparat, que té grans quantitats de sal, i per altra banda consumim molt més sucre que abans, ja sigui a través de refrescs com de “bolleria” industrial. Per últim, també mengem aliments altament processats, i que per exemple pot ser que hagin perdut vitamines i altres components importants, o bé la fibra, que també juga un paper important en la obesitat.

L’exercici, com es obvi, també té molt a veure amb la obesitat, ja que és a través d’aquest que cremem calories de manera natural. El fet de viure en un món sedentari on de cada vegada les feines i els hobbies són menys actius provoca que cremem moltes menys calories.

Així doncs, si hi han tants factors, perquè diuen que els refrescos són una de les principals causes? Evidentment, si eliminéssim del planeta els refrescos, seguiria existint la obesitat, però en molt menor grau.

Tot i així, el consum abusiu d’aquests refrescos altament ensucrats provoca canvis dràstics al nostre organisme en qüestió de segons, i això, sumat al fet que és addictiu i que per tant fa que ho consumim diàriament, causa l’obesitat.

En una llauna de Coca cola tenim 39 g de sucre. En el cas d’una ampolla de mig litre 65g, i en la de litre 108g. Per a que us feu una idea, un sobret de sucre de les que et serveixen en un bar amb el cafè conté 8 g, de manera que amb una llauna és com si ens estéssim prenent 5 sobres de sucre de cop. Segons la OMS, per una dieta equilibrada, el màxim de sucre diari hauria de ser de 25 grams, de manera que una Coca cola ja sobrepassa la quantitat màxima. I el mateix amb les altres marques (Pepsi, 7up, Acuarius, Monster, RedBull, Fanta, etc).

cocacola_2

Quantitat en grams (g) de sucre que contenen les diferents mides de Coca-Cola [2].

El problema principal, per tant, és l’alta quantitat de sucres simples que porten aquestes begudes. Els sucres simples són els que es troben refinats, sucre pur, que directament s’absorbeix i passa al torrent sanguini. Per altra banda, els sucres complexos serien la resta d’aliments alts en hidrats de carboni, com ara la pasta, el pa o la patata. La diferència és que els sucres complexos un cop ingerits s’han de digerir a sucres simples, i és aleshores quan poden passar al torrent sanguini. D’aquesta manera, els sucres complexos tarden més temps a arribar al torrent sanguini, i ho fan de manera progressiva. Els sucres simples, en canvi, com que ja s’ingereixen en la forma que es poden absorbir, creen un alt pic de sucre en sang, ja que casi de manera immediata tenim aquests 39 g de sucre a la sang.

Justament és aquest pic el que fa els sucres simples més perillosos. El cos necessita una homeòstasi, un equilibri per poder funcionar correctament, i en el cas del sucre s’anomena la glicèmia (o nivell de sucre en sang). D’aquesta manera si tenim més sucre del compte a la sang tenim hiperglucèmia, i si en tenim menys, aleshores hipoglucèmia. El cos té diferents mecanismes per a regular la glicèmia i que sigui constant. Si ens torbem en un estat de hiperglicèmia, alliberem insulina que el que fa és recollir aquest sucre de la sang i emmagatzemar-lo (al fetge, als músculs o al teixit adipós per exemple). En el cas d’estar hipoglucèmics, el sucre emmagatzemar s’allibera a la sang, i també tenim sensació de gana, així al ingerir aliment, també aconseguim sucre a la sang.

Així doncs, quan hi ha un pic sobtat de sucre, la homeòstasi es trenca, tenim hiperglicèmia, i això activa el pàncrees que comença a alliberar insulina. El problema d’aquest pic sobtat és que provoca que el sucre s’emmagatzemi com a greix, en el teixit adipós, i d’aquesta manera engreixem.

Per altra banda, tot i l’acció de la insulina, part del sucre arriba al cervell, cosa que activa els nuclis del plaer i de la recompensa. Així, es crea una resposta de plaer davant del sucre que el cos vol repetir, generant addicció a les begudes ensucrades i en general, als aliments alts en sucres.

Tota aquesta hiperglicèmia que provoca un alliberament massiu d’insulina al llarg del temps el que acaba provocant és una menor resposta del cos davant d’aquesta insulina, és a dir, que podríem dir que el cos “s’acostuma” a la insulina i reacciona menys davant d’ella. D’aquest fenomen, s’anomena resistència a la insulina, i tot i que es pot revertir als inicis, al final pot cronificar-se, i és aleshores quan parlem de Diabetis Tipus II, una altra pandèmia que té conseqüències molt greus per al cos.

En la Diabetis Tipus II, el cos no reacciona eficaçment a la insulina, i per tant els nivells de sucre en sang no es regulen correctament: ens trobem en un estat de hiperglicèmia. Entre les complicacions derivades de la diabetis tipus II ens trobem amb problemes cardiovasculars, renals, amputacions, pèrdues parcials o totals de la visió i danys en el sistema nerviós, entre d’altres.

Per tant, tot i que la obesitat està causada per molts factors (inclosos factors genètics), la diabetis tipus II està molt més clarament relacionada amb l’elevat consum de refrescs. Com podem observar al següent gràfic, la diabetis tipus II també és una pandèmia que afecta a nivell global, ja que està totalment relacionada amb la obesitat (les dades están en milions de persones).

cocacola_4

Nombre de persones en milions (M) amb diabetis a les diferents regions del planeta [3]

Per aquest motiu, un grup d’investigadors reclama que les begudes ensucrades siguin degudament etiquetades i que adverteixen del seu perill per la salut, de la mateixa manera que ho han de fer les tabaqueres. Sembla ser que igual que les tabaqueres van ser el focus d’atenció ara fa uns anys, ara li toca a la indústria del sucre.

Sembla difícil convèncer a un indústria que genera 170.000 millons de kg de sucre a l’any, però si va ser possible amb la indústria tabaquera, tinc esperança que les coses puguin canviar cap a millor. Potser d’aquí poc ens trobem amb una etiqueta a la Coca cola que digui “Aquest refresc perjudica greument la seva salut“, i es deixin de fer anuncis (sobretot en horari infantil) d’aquests tipus de refresc.

Font de la imatge de portada: https://siluetsmexico.wordpress.com/2014/02/06/que-pasa-en-tu-organismo-cuando-tomas-coca-cola/

Fonts de les imatges del text:

[1] http://obesidad4.blogspot.com.es/p/blog-page.html

[2] http://www.vitonica.com/alimentos/cuanto-azucar-hay-en-tu-refresco

[3] https://diabeteshw2.wordpress.com/category/sin-categoria/

 

Anuncios

One response to ““Aquesta beguda perjudica greument la seva salut”

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s