Oliver Sacks – L’home que va confondre la seva dona amb un barret

Fa pocs mesos, a finals d’agost de l’any passat, va morir Oliver Sacks, el famós neuròleg autor de grans best-sellers, com Awakenings (Despertars), després convertit en pel·lícula i interpretat per brillants actors com Robin Williams i Robert de Niro.

Un altre llibre molt famós és el que us presento avui: L’home que va confondre la seva dona amb un barret. Després de la mort del cèlebre neuròleg vaig decidir conèixer més sobre aquest llibre, i us puc dir que és molt recomanable.

Oliver Sacks no va ser famós per ser un gran neuròleg, sinó que va ressaltar per la seva gran capacitat de comunicació i divulgació. Els casos clínics que descrits en aquest llibre són precisos i amb un correcte rigor científic, però també tenen un component humà i proper que fa que el lector empatitzi amb el protagonista. D’aquesta manera aconsegueix que la població s’enamori de la neurociència, i de la ment humana: fascinant, complexa i enigmàtica.

Cadascun dels casos clínics són totalment únics, i de fet ell mateix explica que cada cas és un món perquè cada ment ho és. Entendre el cervell és el repte de la neurologia, i tot i haver avançat moltíssim en els darrers anys, el fet que cada persona sigui un cas clínic pràcticament únic fa que sigui molt més complicat avançar. Però és justament això el que el va enamorar de la neurociència, i també gràcies a això hem pogut llegir històries fascinants i estrambòtiques a través dels seus ulls.

Un fet que m’ha agradat molt és que tots els seus texts es troben referenciats, i també recomana diferents lectures per profunditzar més sobre els diferents casos, cosa molt interessant per als que volem saber-ne més.

Em sembla molt important que existeixin grans divulgadors de la neurologia, ja que es tracta d’una disciplina molt estigmatitzada per la població. Si vas al psiquiatre és que estàs boig, si tens trastorn bipolar millor no ho diguis perquè no et mirin malament i si tens ansietat et diuen que és perquè t’agafes massa a pit les coses.

Oliver Sacks ja no escriurà més, tot i que ha deixat un bon llegat. Per altra banda teniu José Ramón Alonso, un gran divulgador espanyol que és també brillant, autor de molts llibres, entre ells La nariz de Charles Darwin y otras historias de la neurociencia, un seguit de relats curts que descriuen històries força surrealistes i divertides, sempre transmetent coneixement científic.

Imatge pròpia

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s