L’auge de la ciència ciutadana

Ja fa un parell de mesos vaig penjar un post relacionat amb la intel·ligència col·lectiva. Tot i que l’experiència a través de la qual la vaig descobrir no fos massa científica, una obra de teatre, la reflexió va anar més enllà. En el meu cas ho vaig veure aplicat a una idea molt simple, que era saber calcular el nombre de boles en un pot, però els investigadors també han trobat una manera d’aplicar la intel·ligència col·lectiva en la seva recerca.

A partir d’aquesta idea neix la “ciència ciutadana”, que bàsicament es refereix a que qualsevol persona es pot convertir en un científic, i contribuir directament amb investigacions científiques que s’estan realitzant en aquest moment.

Imagineu-vos per un moment que un investigador vol saber les meduses que hi han a les costes del mediterrani per fer un informe de l’estat de les platges, per exemple. Un investigador sol o un petit equip tardaria molt, i seria impossible visitar totes les platges, així que tindríem un informe incomplet i basat molt en extrapolacions.

Però i si fessin una app on tota la gent que visiti les platges pugui registrar-hi les meduses que troba? Banyistes, subsmarinistes, pescadors, etc. Llavors obtindríem un mapa molt complet, i amb un esforç mínim. D’això es tracta la ciència ciutadana.

Existeixen altres exemples que ja es poden utilitzar a través d’aplicacions, com seria el cas de Atrapaeltigre.com (app per Android i per iPhone) en que pots registrar el punt exacte en que has vist un mosquit tigre, i que a més tens un seguit de recomanacions per a poder saber reconèixer l’espècie o saber si és una altra. D’aquesta manera els investigadors poden seguir la pista i saber en quins llocs n’hi ha més, i poder actuar de manera més local.

tigre

Menú principal de l’App AtrapaElTigre [1]

Un altre exemple seria el de la grip que tot i no tenir una app encara, sí que tenen una pàgina web on et pots registrar, i en el cas que tinguis grip, aleshores marcar la teva localització. D’aquesta manera volen veure com es comporta la grip, a quines regions apareix abans, i com va evolucionant al llarg de l’hivern pel territori espanyol.

Per últim tenim una altre app de ciència ciutadana que el que pretén és saber la qualitat dels nostres rius, rieres, deltes i torrents. El projecte es diu Riu.net (android i iPhone) i el duen a terme investigadors del departament F.E.M. (Freshwater Ecology Management) de la Universitat de Barcelona.

riu2

Imatge de la interfície web de Riu.net [2]

La veritat és que de cada vegada hi han més projectes en marxa, i tots molt interessants, l’únic problema és que no hi ha un portal web on estiguin tots junts, i organitzats, per així poder buscar-los i saber tot el que s’està fent.

Tot i així, el que sí que existeix és el catàleg online que va realitzar l’Ajuntament de Barcelona amb els 20 projectes més interessants de ciència ciutadana. Entre ells es troben els que hem explicat ja, però també d’altres com una app per registrar el pol·len de la ciutat i així millorar en el tractament d’al·lèrgies, o bé una web que registra els diferents ruscs urbans d’abelles.

Per altra banda, s’ha creat la European Citizen Science Association (ECSA) que aquest any farà el primer congrés per a reunir tots els investigadors que estan ficats en aquest món de la ciència ciutadana, i així compartir projectes, veure què s’està fent, i d’alguna manera ajuntar-los tots.

Iniciatives molt interessants i innovadores!

Font de la imatge de portada: http://issuu.com/bcnlabcienciaciudadana/docs/llibret_icub__v.cat_

Font de les imatges del text:

[1] http://atrapaeltigre.com/

[2] https://riu.net

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s