Què està passant amb les abelles?

Probablement no sigui el primer cop que sentiu això: les abelles estan desapareixent. Però realment sabem perquè està passant? I quines serien les conseqüències?

Any rere any ens trobem davant de la notícia que la població d’abelles cada vegada és inferior, i estem arribant a nivells crítics. El més perillós de tot és que tot i que sabem possibles causes, no entenem què és el que fa que estiguin desapareixen d’una manera tan massiva. De manera que tenim evidències, però aquestes no recolzen el fet que la desaparició sigui alarmant.

La European Food Safety Authority (EFSA) ha creat un vídeo on explica quines són les principals causes de la seva desaparició. De manera resumida:

  • Virus i altres agents infecciosos: que afecten a les abelles i causen la mort
  • Paràsits: com per exemple algunes arnes (Varroa destructor)
  • Espècies invasores: es tracta d’abelles que provenen d’un altre territori i que ocupen el nínxol (és a dir invadeixen no només el seu hàbitat sinó també la font d’alimentació) de manera que dificulten la supervivència de les abelles autòctones. Seria el cas de la Vespa velutina.
  • Ús excessiu de pesticides
  • Canvis mediambientals: per exemple l’increment de la temperatura que pot afectar al cicle reproductiu, o la desertificació i desforestació que provoquen una fragmentació de l’hàbitat.

Per altra banda també caldria plantejar-nos les conseqüències que les abelles desapareguin del tot, que serien dràstiques, ja que és pràcticament impossible viure sense abelles. Afectarien de la següent manera:

Equilibri ecològic

L’equilibri ecològic es veuria greument afectat, ja que les abelles formen part de la complexa xarxa d’alimentació d’aquest. Com bé sabem, les abelles són les encarregades de la pol·linització, que a grans trets, és el mètode de reproducció de moltes plantes.

Pèrdua de biodiversitat

El fet que no hi hagi pol·linització provoca que no es reprodueixin les plantes i per tant no tinguem arbres fruiters per exemple. Tenint en compte que hi ha espècies que s’alimenten exclusivament d’això, ens trobaríem que juntament amb l’extinció de les abelles, hi haurien moltes altres extincions, o com a mínim, moltes noves espècies en perill.

Seguretat i diversitat alimentària amenaçada

De la mateixa manera que moltes espècies es quedarien sense menjar, nosaltres també perdríem bona part de la nostra alimentació de fruites i verdures, essencial en qualsevol dieta. Aquest muntatge es va realitzar ja fa uns anys per a conscienciar a la població sobre les greus conseqüències de la desaparició de les abelles, i mostra com seria un supermercat si no existissin les abelles:

bee

Imatges d’un supermercats amb els productes que hi hauria amb i sense abelles

A Europa, per exemple, el 84% de les espècies de cultiu necessiten pol·linització. Si les abelles desapareixen aleshores necessitaríem pol·linitzar nosaltres de manera manual, com es planteja Laura Allcorn que explica els diferents estris i passos laboriosos i complicats que hauríem de realitzar per a poder suplir la seva funció (fent clic teniu un vídeo on ella mateixa ho explica).

Les eines dissenyades per Laura Allcorn per a una pol·linització manual [2]

Economia

Espanya és el principal sector apícola de la Unió Europea i també el principal productor de mel i pol•len, de manera que les abelles suposen un motor per la economia a nivell espanyol. La pèrdua d’aquestes afectaria de manera  important a tota la població que treballa en aquest sector.

Així doncs, és important que lluitem perquè les abelles no desapareguin, ja sigui a través de la investigació per a saber amb més certesa les causes, com a través de la política, protegint-les a elles i el seu hàbitat. Greenpeace ha llançat una campanya a favor de protegir-les, si vols recolzar-la pots firmar la petició aquí.

Font de la imatge de portada: https://greenpeace.com

Font de les imatges del text:

[1] http://www.cccb.org/es/multimedia/imagenes/-humanos-el-futuro-de-nuestra-especie/221844

[2] http://www.huffingtonpost.com/2014/06/17/store-without-bees_n_5500380.html

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s