Els refugiats provocats pel canvi climàtic

Les notícies de centenars de milers de siris que intentaven arribar a les fronteres d’Europa per trobar allà un lloc on podeu viure en pau va tenir un pic mediàtic fa pocs mesos. Tot i així, aquests desplaçaments ja feia mesos que s’estaven produint, i tot i que els mitjans de comunicació ja hagin decidit que ja no són notícia, és un fet que segueix avui en dia, i  ara a més agreujat per les adverses condicions climàtiques.

Malgrat tot, com a mínim hi va haver un moment en que els mitjans de comunicació van decidir enfocar-hi l’objectiu, i la gent sap que aquest problema existeix. No tenen la mateixa sort els milions de refugiats climàtics, que es troben a l’ombra de tots els mitjans de comunicació i que ni tan sols la UNHCR (United Nations High Comissioner for Refugees) els ajuda perquè no els etiqueta com a «refugiats» i per tant no reben aquest suport.

El fet que sigui tan desconegut potser fa pensar que és perquè són poques les persones implicades, però la veritat és que hi ha més refugiats climàtics que refugiats per guerres, si tenim en compte totes les persones desplaçades degut a desastres naturals. Tot i que les dades ballen molt i són escasses, es creu que aquest any 2015 hi han hagut 36 milions de refugiats, dels quals 20 milions són deguts a factors climàtics. Sembla increïble doncs que no se’n parli, tenint en compte que és un problema molt greu.

El canvi climàtic afecta de moltes maneres a la població, una d’elles és a través de l’escalfament global i conseqüentment el desglaç dels pols i l’increment del nivell del mar. Això provoca que moltes illes del pacífic, i també països sense massa relleu quedin parcialment o totalment submergits i obliguin als seus habitants a abandonar casa seva. Serà el cas de les illes Maldives, un total de 1200 petites illes que tenen com a màxim 2,4 metres d’alçada i que per tant, en poques dècades obligaran als seus 300.000 habitants a desplaçar-se.

Per altra banda també trobem la desertificació, que afecta a zones com l’Àfrica, Àsia i fins i tot sud-Amèrica i que obliga a la seva població a desplaçar-se després dels numerosos intents sense èxit de que la terra on viuen els doni de menjar. El desert del Gobi a la Xina, creix a l’increïble ritme de 3000 kml’any, de manera semblant que a Marroc, Líbia i Tunissia, que perden cada any 1000 kmde terra cultivable per culpa de la desertificació.

Per últim ens trobem els refugiats climàtics deguts a desastres naturals, com per exemple el terratrèmol d’Haití del 2010, el de Nepal aquest 2015 o el tsunami a Indonèsia l’any 2004.

No tots els desastres naturals tenen a veure amb el canvi climàtic, o com a mínim fins ara no s’han trobat evidències, com és el cas dels terratrèmols (i els tsunamis que apareixen en conseqüència d’aquests). Tot i així sí que existeixen estudis que relacionen l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i el canvi climàtic amb l’agreujament d’alguns desastres naturals, d’entre els principals: huracans, tifons, monsons i grans inundacions, com les que afecten aquestes setmanes a varies regions de Estats Units (sud-est) i Anglaterra (nord-oest).

A continuació podem observar un mapa de l’any 2014 que mostra els principals desastres naturals, un total de 980.

climate_refugees

Com explica la llegenda, els punts que són més grans són els principals desastres naturals. (per veure-la en alta qualitat aquí). Encara haurem d’esperar un mes per tenir l’infogràfic de 2015, ja que de moment només existeix el de la primer meitat de l’any: Gener-Juny 2015.

No hagués estat malament que a l’última cimera pel canvi climàtic, COP21, és parlés d’aquest problema i s’intentés trobar una solució, perquè està molt bé parlar sobre les mesures preventives i tot el que es farà perquè no pugi més la temperatura global, però resulta que ja ha augmentat, i que milions de persones n’estan patint les conseqüències (i a sobre, són les que menys implicació han tingut en el canvi climàtic).

Font: http://education.nationalgeographic.org/encyclopedia/climate-refugee/

Font de la imatge (repetida al text): http://mms.businesswire.com/media/20150107005586/en/447946/5/2014_Loss_Events_Worldwide_Munich_Re_NatCatSERVICE.jpg


Deja un comentario