Els grans descobriments del 2015

Al llarg de l’any 2015 hi han hagut grans descobriments que sovint han creuat la barrera del que creiem impossible o ciència-ficció. Està clar que la branca de la ciència que tindrà més rellevança serà la biotecnologia. Ja sigui a través de la nanomedicina, l’edició genètica, la impressió 3D, etc.

La pàgina futurism ha fet un recopilatori impressionant dels descobriments més importants, i ho divideix en 5 temàtiques diferents: intel·ligència artificial i robòtica, espai, drons, CRISPR i Elon Musk.

Dins de cada secció ha dividit el descobriment en diferents notícies referenciades, de manera que podem consultar molta informació i molt variada de cada apartat. D’una manera molt senzilla i intuïtiva podem anar mirant totes les notícies i saber més de cada una, a través d’una espècie d’infogràfic.

futurism_2futurism_3

A continuació explico breument cada apartat:

  • Robòtica i intel·ligència artificial – en aquest apartat trobem varis descobriments i avenços en àmbits molt diferents de la robòtica. Des de robots que cuinen, que pinten o que saben aparcar, fins a pròtesis robòtiques intel·ligents.
  • Espai i astromia – el 2015 també ha sigut un any especial per a l’astronomia, ja que per primer cop hem pogut fotografiar de ben aprop Plutó, però no només això, sinó que també hem pogut observar Ceres, també hem descobert un possible lloc a Mart amb aigua subterrània, hem observar com un forat negre engolia una estrella, o com un planeta s’acabava de formar, entre altres. I un dels millors descobriments va ser trobar un planeta pràcticament idèntic al noste, en un altre sistema solar.
  • Drons – ja fa força temps que els drons existeixen, però fins ara la seva aplicació era militar, i ha sigut durant aquest 2015 en que les múltiples aplicacions han aflorat. Existeixen drons que transporten desfibriladors (drons ambulància), drons que porten aigua per extingir incendis, o bé drons que fan de carters.
  • CRISPR – aquest 2015 també ha sigut una revolució per la genètica. Tot i que el mecanisme CRISPR-Cas9 es va descobrir ja fa 2 anys, ha sigut al 2015 quan les investigacions han començat a donar resultats molt prometedors. Els primers estudis en ratolins i primats han sigut impressionants, i sembla ser que serà l’eina del futur per a curar malalties. Aquest any també s’ha decidit fer una pausa en aquesta frenètica carrera a desenvolupar teràpies amb CRISPR-Cas9 per a poder debatre i decidir els aspectes ètics que comporta l’edició genètica i les limitacions per evitar els bebès disseny. Si us interessa aquest tema, recomano fortament la TED talk de la Dra. Jennifer Doudna, una de les co-descobridores de CRISPR-Cas9:
  • Elon Musk – tot i ser ja famós per grans descobriments en el passat, Elon Musk ens segueix sorprenent amb les seves principals empreses: TESLA, Space X, Hyperloop i SolarCity.

Resumint, una pàgina web interessantíssima per a saber més sobre la ciència del 2015 i entendre perquè aquests descobriments són tan importants, i què és el que representen de cada al nostre futur.

Font: http://thisyearinscience.futurism.com/?src=home

Font de totes les imatges: http://thisyearinscience.futurism.com/?src=home

 

Anuncios

2 respuestas a “Els grans descobriments del 2015

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s