Les addiccions a diferents drogues, segons el país

La farmacologia ha fet grans avenços per a millorar la nostra salut al llarg dels dos últims segles. Descobriments com la penicil·lina per a tractar infeccions bacterianes que fins llavors eren mortals, l’anestèsia per a la cirurgia o els analgèsics (painkillers en anglès) per a controlar el dolor crònic.

Però els fàrmacs són una moneda amb doble cara, i tot i que per una banda ens trobem amb fàrmacs beneficiosos per la salut, també trobem drogues d’abús o el mal ús dels fàrmacs receptats.

Sovint les drogues d’abús provenen de fàrmacs receptats, com seria el cas dels opioides, que s’utilitzen per al dolor agut i crònic. El problema d’aquests fàrmacs, com seria el cas de la morfina, és que creen una addicció ràpida i molt forta, i d’altra banda, al ser d’ús hospitalari i legals, són relativament fàcils d’aconseguir.

Els analgèsics de tipus opioides en general només s’utilitzen a l’hospital pel dolor agut, com seria per exemple una pedra al ronyó, o bé per dolor crònic en alguns pacients com a remei pal·liatiu. Per a dolors no tan forts, com seria el dolor menstrual, no és necessari utilitzar opioides, i en general es consumeixen els AINE (anti-inflamatoris no esteroides), com per exemple paracetamol o ibuprofeno, que no necessiten recepta.

En el cas dels opioides, provoquen addicció a través del sistema de recompensa. El cervell considera que l’alleujament del dolor és plaent i demana més, aquest fet s’agreuja quan ens trobem amb una reducció de l’efecte que provoca la droga a l’organisme. Al llarg del temps, el cervell “s’acostuma” i la dosi inicial no té efecte, de manera que de cada vegada necessitem més dosi per al mateix efecte plaent. El que acaba passant al final és l’addició, no ens prenem la droga per els seus efectes, sinó per deixar de tenir els efectes desagradables de no prendre-la. Tot això acaba desembocant en un límit, o bé sobredosi, que pot acabar amb la vida de la persona addicta.

La morfina és un dels opioides que poden generar addició després d’un llarg ingrés hospitalari, però trobem altres opioides com la heroïna, que causen una addicció molt més forta i que per aquest motiu ja fa temps que es va retirar dels hospitals.

A continuació podem veure un seguit de gràfics extrets de la UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime), un departament de les nacions unides que ofereix informació sobre les drogues d’abús en els diferents països.

En el següent gràfic podem observar que l’addició a drogues és un problema present a molts països. Iran, Islàndia i Estats Units són els que tenen més persones en tractament (14.932 persones per cada milió d’habitants en el cas d’Iran). En el cas d’Espanya trobem aproximadament 1.600 persones en tractament per cada milió.

drogues

Tot i així, segons el país varia el tipus de consum de drogues. En el cas d’Estats Units, els opioides són el seu principal problema, i és també el país on trobem el major nombre de sobredosis (266 per cada milió de persones). Com s’observa en el segon gràfic, les drogues d’abús més utilitzades són el cannabis i els opioides, i tot i que en alguns països el cannabis estigui legalitzat, no són justament aquests els que tenen més problemes d’addicció amb aquesta droga justament.

drogues_2.png

Per últim, en el gràfic que trobem a continuació, veiem les diferents drogues i a quins països es consumeixen majorment:

 

drogues_3

Per a poder consultar els següents infogràfics interactius, podeu consultar la font original.

Font: http://recoverybrands.com/drug-treatment-trends/ (totes les imatges han sigut extretes d’aquesta font)

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s