Robots que aprenen a dir que no

Els avenços en la robòtica són espectaculars, i ens trobem de cada vegada amb robots més intel·ligents i més hàbils. És sorprenent veure com els prototips dels nous robots que s’estan fent són capaços de resoldre problemes complexes o tocar el violí de manera molt semblant a com ho faríem als humans.

Es podria dir que estem fent robots a la nostra imatge i semblança, de manera física, motora i cognitiva. Intentem reproduir la nostra manera de fer en ells, fent que morfològicament ens recordin a nosaltres: dues cames, dos braços, bípedes i inclús utilitzant pell falsa per fer que tinguin cara i fins i tot expressions facials. Però potser ens oblidem de la part fonamental de l’ésser humà, la “consciència“.

Els humans, a diferència dels animals (o això és el que es creu) som conscients de la nostra existència, cogito ergo sum, deia unSom conscients de que la nostra existència té un principi i una fi, som conscients de que el temps es divideix en passat, present i futur, i que les nostres accions a curt termini poden tenir conseqüències a llarg termini.

Per altra banda, els humans (i això també els animals) tenim certes eines que ens han ajudat a sobreviure i evolucionar: tenim instints i sentiments. A través d’aquests som capaços d’elegir, de decidir què és bo per nosaltres, de ser lliures d’escollir què volem fer. Observem el nostre entorn i sospesem quina és la millor decisió, som els propietaris de les nostres decisions.

En el cas dels robots, tot i que estem intentant reproduir el comportament i la intel·ligència humana ens oblidem de coses bàsiques que ens caracteritzen. La consciencia, els sentiments, els instints, són necessaris i és un repte a assumir en la robòtica. Els robots actuals poden ser molt intel·ligents, però són esclaus nostres, ja que només segueixen ordres de manera estricta i no tenen llibertat de decidir si volen acatar l’ordre.

En el vídeo que podeu veure fent clic al següent enllaç, uns investigadors del laboratori Human-Robot Interaction Lab de la Universitat de Tufts han desenvolupat robots que saben dir que no a certes ordres. En el vídeo es pot observar com el robot escolta la ordre que rep, valora la seva situació i decideix si fer cas o no.

Sembla trivial però la veritat és que és un avanç fonamental, ja que si la ordre que rep no té sentit o bé rep dues ordres contradictòries, és important que el robot sàpiga decidir què és el que convé i ser lliure d’escollir la opció que millor vagi en aquell moment.

Font:http://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/artificial-intelligence/researchers-teaching-robots-how-to-best-reject-orders-from-humans

Font de la imatge de portada: https://www.youtube.com/watch?v=SkAAl7ERZPo

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s