+HUMANS | Bio-impresores 3D: fabrica’t els teus recanvis corporals

Sembla ser que les impressores 3D són la nova moda degut a la infinitat d’aplicacions que poden arribar a tenir. Des de dissenyadors de moda com la Danit Peleg que ha fet la primera col·lecció de roba amb impressió 3D fins a cirurgians com Frank Bova, que utilitza models 3D dels seus pacients amb tumors cerebrals per entrenar-se abans de la cirurgia. Sembla ser que la impressió 3D és la nova revolució contemporània.

Tot i així, aquests exemples i molts d’altres utilitzen impressores 3D “quotidianes”, que el que fan és imprimir amb materials sintètics. En el camp de la medicina trobem una aplicació molt important que és el disseny de pròtesis personalitzades, que reprodueixen exactament la forma necessària segons el pacient, molt útil segons en quines pròtesis, com per exemple les de cadera.

Però el que seria ideal és poder directament imprimir de manera biològica, és a dir, amb cèl·lules. Justament això és el que proposa aquesta obra del museu, ideada per DIY-BIOBCN.

Tot i que actualment no existeixen impressores 3D biològiques, sí que hi ha molta investigació relacionada que avança a grans passos, de manera que es creu que en pocs anys es podrà imprimir pell o cartílag.

Aquesta obra proposa una reflexió sobre el futur del que s’anomena “bioprinting“. Podrem en un futur imprimir els nostres recanvis? Ells proposen el prototip d’una impressora 3D que pugui imprimir qualsevol òrgan a partir de les teves pròpies cèl·lules. El gran avantatge que tindria aquesta tècnica comparada amb els trasplantaments actuals és que al ser les cèl·lules del pacient, no es crearia cap tipus de rebuig.

Tot i que aquesta idea sona molt bé, serà molt difícil de realitzar, per motius molt diferents:

  • Si es volen utilitzar cèl·lules pròpies, aquestes s’hauran d’extreure del pacient, reprogramar-les (és a dir, fer que tornin a ser cèl·lules mare) i posteriorment diferenciar-les al tipus cel·lular desitjat. Després caldrà fer un cultiu per augmentar el número i finalment utilitzar-les per imprimir.
  • Les cèl·lules són molt delicades, i fer-les créixer al laboratori (in vitro) no sempre és fàcil. D’altra banda, aconseguir una massa suficient per imprimir un òrgan sencer trigaria moltíssim temps.
  • En un òrgan existeixen molts tipus cel·lulars diferents, de manera que s’han d’imprimir les diferents cèl·lules per microcapes o micropatrons i disposar de tots els diferents tipus cel·lulars a l’hora d’imprimir.
  • La irrigació és clau pels teixits i és molt complex tan imprimir capilars sanguinis como generar-los posteriorment.

Tot i les grans dificultats que ens trobem davant del bioprinting, existeix molta investigació i de ben segur ens sorprenem al veure que en menys temps del que esperaríem ja podem imprimir òrgans sencers.

Per últim, els ideadors proposen també una reflexió més enllà de fins mèdics i proposa finalitats estètiques, o per augmentar capacitats. Com per exemple un pianista que es vol imprimir un sisè dit per a poder tocar millor el piano.

Imatge pròpia

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s