Seràs reemplaçat per un robot?

La robòtica avança ràpidament i de cada vegada ens trobem davant de robots més intel·ligents i més capaços de dur a terme tasques que requereixen una alta complexitat o abstracció. Durant el segle passat, ens hem trobat amb robots que han substituït les feines més tedioses de la casa, com per exemple la rentadora, el rentaplats o l’aspiradora. D’altra banda també trobem robots a la indústria que han reemplaçat llocs de treball que requerien principalment força o bé on els moviments eren repetitius i senzills, com seria l’exemple de les fàbriques en cadena.

Sembla ser que hi ha una tendència doncs a substituir les feines que són més mecàniques i alhora menys satisfactòries, i això s’hauria de compensar amb una població més ben formada que pugui accedir a feines més vocacionals i que requereixin un nivell d’abstracció més elevat.

Fins a quin punt hauríem de preocupar-nos perquè els robots ens prenguin la nostra feina? Quin és el risc que en els propers 20 anys existeixin robots que puguin fer el nostre ofici de manera més barata i eficient? Un estudi de la Universitat de Oxford s’ha plantejat aquestes preguntes i ha classificat els principals oficis (un total de 366) segons el risc de poder ser reemplaçats.

L’estudi explica que les feines que seran reemplaçables més aviat, són les que no requereixin un component bàsic de creativitat, com ja han sigut les labors d’una indústria de producció en cadena. Així doncs, oficis com el de cambrer podrien ser relativament fàcils de reemplaçar per robots, mentre que els artistes o els científics corren menys risc.

Quina creus que és la probabilitat que et quedis sense feina en un futur no gaire llunyà? És la teva feina prou creativa? Requereix negociació? Té algun component emotiu? En base a aquest estudi, la BBC ha creat un infogràfic en que introdueixes el teu ofici i et diu quin és el risc que tens i t’explica per quins motius o no t’hauries de preocupar. En cada professió trobem de manera detallada una explicació del que ens podríem trobar en un futur pròxim.

Fonts:

Estudi: http://www.oxfordmartin.ox.ac.uk/downloads/academic/The_Future_of_Employment.pdf

Infogràfic BBC: http://www.bbc.com/news/technology-34066941

Font de la imatge de portada: https://i.ytimg.com/vi/ntF_317wVEQ/hqdefault.jpg

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s