Els medicaments genèrics, són millors o pitjors?

Per començar a fer una reflexió sobre aquest tema primer de tot hem de saber què és un medicament genèric. Un genèric és un medicament que és bioequivalent al medicament original (també anomenat de referència). Però i què vol dir bioequivalència? Quan parlem de bioequivalència entre dos medicaments ens referim a que s’ha pogut demostrar que els dos tenen la mateixa eficàcia i seguretat, i que per tant es poden considerar iguals en termes de farmacologia. Tant el medicament de referència com el genèric contenen el mateix principi actiu, és a dir, que el fàrmac terapèutic és exactament el mateix i en la mateixa dosi, i difereixen únicament en els excipients (la resta d’ingredients per donar forma, volum, gust, etc).

Com bé sabem, quan un medicament innovador s’aprova al mercat i es comercialitza, aquest gaudeix d’una exclusivitat de producció i comercialització gràcies a una patent que dura 20 anys. Com ja es va explicar al post anterior sobre empreses farmacèutiques, aquesta patent que dura 20 anys comença durant el procés de desenvolupament, així que quan el fàrmac es comercialitza, aquesta patent caducarà en aproximadament 8-12 anys. Quan això succeeix, l’exclusivitat es perd, i altres empreses poden utilitzar el principi actiu per a poder produïr genèrics.

Les empreses que vulguin aprovar un medicament genèric hauran de buscar una forma farmacèutica adient (és a dir, utilitzar el principi actiu i decidir quins seran els excipients) i passar un seguit d’estudis molt estrictes per a demostrar que el genèric en qüestió és igual d’eficaç i segur que el medicament de referència. Aquests estudis es coneixen com a estudis de bioequivalència.

Tot i que aquests estudis són llargs i costosos, no són res comparat amb l’enorme capital que es gasta per treure un medicament innovador, i és per això que els genèrics són tant barats. Amb això desmontarem dos grans mites que corren per la població.

  • No pot ser que els medicaments genèrics siguin tan barats i siguin igual de segurs i eficaços: Sí que pot ser ja que com hem explicat, el cost de desenvolupament és molt més barat
  • Els genèrics són molt més barats que els medicaments de referència: En aquest cas això és mentida, ja que el fet que els genèrics puguin abaixar tant el preu acaba provocant que el medicament de referència també el baixi, ja que sinó ningú el compraria, d’aquesta manera acabem obtenint preus pràcticament idèntics entre genèrics i medicaments innovadors.

La importància d’aquest coneixement a la població és bàsic, ja que encara hi ha força gent que creu que un genèric és menys eficaç o que és una còpia menys segura del medicament de referència. Però ha de quedar clar que no és gens així. Un altre problema que trobem en la població és la publicitat dels medicaments de referència. El fet d’utilitzar noms comercials en comptes del nom del principi actiu provoca que la gent quan vagi a la farmàcia pregunti pel nom comercial i aleshores no compri un genèric sinó el de referència. Posant per exemple l’Aspirina, aquest és el seu nom comercial, però si desitgem un genèric aleshores haurem de demanar pel seu principi actiu, l’àcid acetilsalicílic, que al ser complicat és més comú que ens recordem abans del nom comercial del medicament de referència. Amb aquest factor juguen les empreses per a aconseguir més vendes. Per altra banda, el fet que existeixi nom comercial i nom del principi actiu provoca que molta gent no es cregui que sigui exactament el mateix l’àcid acetilsalicílic i l’aspirina, perquè no saben que en realitat l’aspirina també és àcid acetilsalicílic.

              

El fet que tinguin noms diferents pot portar a confusió, a més a més, el fet que sigui més fàcil

recordar aspirina farà que es vengui més.

Si voleu més informació sobre el tema, podeu consultar la pàgina web de la Asociación Española de Medicamentos Genéricos, on es troba tota la informació molt ben explicada i detallada.

Font: http://www.aeseg.es/es/

Font de la imatge: http://cotorrera.com/wp-content/uploads/2015/08/medicamentos-genericos.jpg

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s