L’aurora polar com mai ha sigut vista

L’aurora polar ha fascinat els humans històricament. La mitologia nòrdica recull una llegenda que explica la història d’una guineu que creua les mesetes àrtiques i que il·lumina el cel amb les espurnes que es desprenen de la seva cua al arremolinar-se amb la neu.

Malgrat ser una història bonica, com us podeu imaginar les aurores polars no són creades per una guineu, però sí que van encertar amb el color rogenc del creador, ja que el culpable és el Sol.

El gegant que ens ilumina i escalfa cada dia, i al que gràcies a ell existim, es podria dir que és una central nuclear de fissió. L’energia que desprèn en forma de calor i llum, entre altres radiacions, és possible gràcies a la fissió de dos àtoms d’hidrogen per a donar un àtom d’heli. Aquesta reacció es produeix per l’alta temperatura i pressió que trobem a dins del Sol, i genera una radiació cap a la seva superfície. Degut a que el Sol és molt gran, aquestes radiacions que volen “escapar” formen corrents circulars a dins la massa del Sol, i generen un camp magnètic, que eventualment es desprèn del Sol en forma de plasma, anomenat vent solar.

El vent solar viatja a gran velocitat a través del sistema solar fins a col·lisionar amb algun astre, com és el cas de la Terra. Com bé sabeu, la Terra en sí té un camp magnètic al seu voltant, un seguit d’anells polaritzats que viatgen d’un pol a l’altre. Així doncs, la col·lisió entre els dos camps magnètics produeix un xoc entre les partícules del vent solar amb les presents a l’atmosfera terrestre, en concret amb les que es troben a la ionosfera (altrament coneguda com a termosfera), que es troben carregades, i a través d’aquest xoc s’allibera energia dins de la freqüència visible, és a dir, en forma de colors, formant l’aurora polar.

aurora

Malgrat l’aurora boreal sigui la més famosa, la Terra té dos pols, i en ambdós es poden observar les aurores, anomenant-se en el cas del pol sud: aurora austral. Degut a que la terra té magnetisme i dos pols, només es poden observar les aurores a les zones properes a aquests, i és per això que hem de viatjar molt cap al nord o cap al sud per a poder gaudir d’un dels fenomens més bonics que ens regala la naturalesa.

Tot i així, gràcies a les noves tecnologies i la gravació en vídeo, tothom qui més qui menys sap quin aspecte té l’aurora polar. Malauradament, els efectes de vídeo, la post-producció i altres manipulacions per fer-les més cridaneres o impactants ha provocat que molts tinguem una imatge una mica distorsionada d’elles. No sé vosaltres, però la imatge que a mi em ve al cap és un seguit de llums de mil colors fent una espècie de ziga-zaga al cel que es mou a gran velocitat…però, són els moviments perceptibles realment o els podem apreciar perquè el vídeo està en càmera ràpida?

El següent vídeo és la primera gravació en 4K (la millor qualitat existent) i a temps real, sense cap tipus d’edició, de l’aurora boreal. Un vídeo impressionant que val la pena veure. (Un cop al vídeo, recordeu clicar a la “rosca” i després seleccionar la qualitat 4K!!)

Font de la imatge: https://www.youtube.com/watch?v=-ux3DMkbCrA (extreta del vídeo)

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s