Estan justificats els elevats preus dels nous fàrmacs?

Com alguns sabreu, enguany estic cursant el Màster en Indústria Farmacèutica i Biotecnològica. Ara que l’estic cursant crec que puc opinar amb una mica més de coneixement sobre les empreses farmacèutiques.

Des de fa uns quants anys, les empreses farmacèutiques han agafat molt mala fama, són vistes com empreses sense cap visió ètica que només pensen en fer diners a costa de la salut de les persones. No us preocupeu, no us estic intentant fer canviar d’opinió, sinó que tingueu una visió més global del que està passant.

Primer de tot cal que ens plantegen què és una empresa farmacèutica. Reflexioneu-hi una mica. En primer lloc, són una empresa, és a dir, una entitat privada que té un seguit d’inversors i diners posats, i que el que vol principalment és recuperar-los i fer benefici, perquè aquesta és la base de totes les empreses de qualsevol àmbit, oi?

Per altra banda, el fet que siguin farmacèutiques es refereix a que són empreses que inverteixen els seus diners en investigació i desenvolupament de nous medicaments per a treure’ls al mercat, per tant, sí, són empreses que ofereixen salut a través dels seus productes, i a canvi volen diners per recuperar la inversió.

Crec que un dels problemes ja es troba en aquest punt. No crec que mai s’hagi de barrejar els diners amb la salut, perquè no crec que se li pugui posar un PREU a la salut, però tot i així aquesta salut sí que té un COST. Idealment, no haurien d’existir empreses públiques i no privades, ja que així, el preu del fàrmac o tractament no seria el cost de desenvolupar el producte + el benefici que busquen les empreses, sinó que simplement seria el cost, i tot el procés es quedaria dins el marc de la salut pública. Això, per ara, és una utopia, tot i així podríem trobar altres solucions que no siguin tan difícils d’aconseguir.

Com he dit, el problema és que les empreses farmacèutiques volen tenir benefici ja que sinó no s’haguessin gastat tants diners, i quan dic “tants diners” em refereixo a xifres del voltant dels 1.000 milions d’€. Aquest és el capital que es necessita per treure un fàrmac al mercat, tot i així, aquest no és exactament el preu que ha costat desenvolupar un nou fàrmac sinó que han considerat tots els diners invertits en altres fàrmacs que s’han quedat en fases anteriors a la sortida al mercat, és a dir, que el càlcul seria el següent: {diners invertits en tots els fàrmacs que han intentat treure al mercat} dividit entre {número de fàrmacs que han tret}. No és exactament el cost de produir un fàrmac però sí que són els diners que necessiten recuperar per no tenir dèficit.

Per altra banda, hem de pensar que hauran de recuperar els diners mentre la patent duri, que són 20 anys. Però si tenim en compte que el fàrmac s’ha de patentar a l’inici de les investigacions i que el procés d’investigació dura aproximadament 10-12 anys, ens trobem en que les farmacèutiques necessiten recuperar i fer benefici en només 8-10 anys.

Potser ara veieu més justificats els alts preus amb els que venen els fàrmacs, però tampoc siguem tant innocents. Tot i ser veritat que treure un fàrmac al mercat és molt car, i que per fer benefici només tenen 8-10 anys, s’ha de tenir en compte que les persones que necessiten aquest fàrmac en general són moltíssimes, podríem estar parlant de milers o milions de persones, i les empreses s’aprofiten d’això per fer més benefici, de la necessitat.

Per aquest motiu és indignant l’immens benefici que fan a costa de la salut algunes empreses farmacèutiques. Una cosa és voler recuperar els diners, i per exemple multiplicar-lo per dos, i l’altre és posar un preu en que multipliquin per 1000 el capital invertit. Un exemple d’aquest tipus de benefici és el nou tractament per l’Hepatitis C, una malaltia crònica força prevalent que pot provocar la mort i que amb aquest innovador tractament, el Sofosbuvir de l’empresa Gilead Sciences, la gent queda permanentment curada.

Evidentment, es va crear polèmica quan l’empresa demanava tants diners a canvi del tractament de l’Hepatitis C, ja que estaven jugant amb la salut de la gent. Els països, que individualment són els encarregats de negociar amb les empreses sobre el preu final en el seu país, es trobaven entre l’espasa i la paret, ja que d’una banda tenien els pacients manifestant-se perquè necessitaven el tractament, i per altra l’empresa que els oferia un preu d’escàndol. Al final el preu va poder ser rebaixat però tot i així l’empresa segueix tenint un benefici indignant, ja que el preu inicial del tractament era de 60.000 €/pacient, i el preu final establert en el cas d’Espanya és de 25.000€/pacient.

Per tant, tot i que les empreses necessitin benefici per poder seguir invertint en nous medicaments, no s’hauria de poder permetre que aquests beneficis estiguin pels núvols i que ells decideixin quins siguin. La solució hauria de ser una llei a nivell global, o ni que sigui a nivell europeu que estableixi un límit de benefici, posem per exemple: que tripliquin la inversió. Alhora també s’hauria d’exigir una transparència absoluta en els costos, ja que els valors i números que tenim ara per ara provenen tots de les empreses i no d’organismes avaluadors independents, i no sabem fins a quin punt han estat maquillats.

Per últim, m’agradaria dir que per sort no totes les empreses són així, i que la majoria tenen un seguit de codis ètics a l’hora de decidir el cost en que vendran els medicaments, per tant, no hem d’atacar a totes les empreses ni jutjar-les per igual sense saber-ne els seus principis. El que cal és regular-les perquè no passi el que està passant.

En la pròxima entrada referent a les empreses farmacèutiques i les seves estratègies us parlaré dels visitadors mèdics, i com (per sort!) ha canviat el panorama respecte fa només 10 anys, gràcies a lleis a nivell europeu.

Font de la imatge de portada: http://www.themedicalcareblog.com/wp-content/uploads/2016/02/new-rx-money.bmp

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s