L’IMIM descobreix la manera de produir eficientment cèl·lules mare hematopoètiques

El trasplantament hematològic, més comunment conegut com el trasplantament de medul·la òssia és un tractament utilitzat en pacients amb trastorns hematològics, immunitaris, o neoplàsics, com ara bé leucèmies o limfomes. Es tracta de persones que necessiten renovar els components sanguinis com ara bé els glòbuls vermells i les plaquetes ja que han perdut els seus en general degut a la quimioteràpia o per immunodeficiències.

Com bé sabeu, existeixen diversos grups sanguinis, A, B i O, però a més a més existeixen altres antigens, els HLA (antigens leucocitaris humans) que poden ser de molts tipus, i que en cada persona poden ser diferents. Aquesta diversitat en la nostra sang provoca que no tots siguem compatibles per a ser donants o receptors d’un trasplantament hematològic.

Avui en dia, el 70% dels pacients que necessiten un trasplantament de medul·la òssia no tenen un donant compatible. Per una banda es deu a la necessitat de que la població es conscienciï i es faci donant de medul·la. Però tot i incrementar el número de donants, seguirà existint un percentatge que no trobaran donants compatibles i que igualment necessitaran aquest trasplantament.

Per aquest motiu és necessària la recerca en l’àmbit de les cèl·lules mare hematopoètiques i entendre els mecanismes per a generar-les i així obtenir un banc de cèl·lules al laboratori que puguin servir per a fer una trasplantament en tots aquells pacients que no trobin donant.

Les investigacions en aquest camp liderades per Anna Bigas, de l’IMIM de Barcelona, han estat publicades en un article al Nature. En aquest estudi han descobert un nou paper de la proteïna anomenada Notch. Si bé ja es sabia que aquesta proteïna estava relacionada amb la conversió a cèl·lules mare hematopoètiques, han pogut demostrar que depenent dels nivells d’activació de Notch les cèl·lules podien escollir dos camins, especialitzar-se en cèl·lules endotelials o bé en cèl·lules mare hematopoètiques.

La importància d’aquest estudi, de moment testat amb ratolins, podria significar un major control i eficiència a l’hora d’obtenir un banc de cèl·lules per al trasplantament. El següent pas serà comprovar si en cèl·lules humanes s’obtenen els mateixos resultats.

Font: http://www.nature.com/ncomms/2015/151014/ncomms9510/full/ncomms9510.html

Font de la imatge de portada: http://www.technologyreview.pk/tech_dev/wp-content/uploads/2015/12/Red-Blood-Cells.jpg

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s