El repte del placebo

Per a la majoria de vosaltres us sonarà l’efecte placebo, però pels que no, bàsicament es refereix a tots els efectes que es produeixen en resposta a l’administració d’un placebo, i no en resposta a cap efecte específic d’un acte mèdic. Per posar un exemple: una persona es troba marejada i li donen una pastilla, assegurant-li que és per acabar amb el mareig. Ella se la pren i nota com es troba millor, però la veritat és que aquella pastilla no era més que sucre.

Aquest efecte existeix en tot tipus de casos, i tot i els múltiples estudis que s’han fet, no se sap ben bé què causa aquest efecte. L’únic que sabem del cert és que existeix i que és un factor que s’ha de tenir en compte. Per aquest motiu, quan s’estudia l’efectivitat d’un nou fàrmac és necessari comparar-lo amb un placebo.

De manera que en un assaig clínic es divideixen els participants en dos grups, a uns se’ls administra placebo i als altres el fàrmac a provar, sense que els pacients sàpiguen què estan rebent. Així, si es tracta d’un fàrmac que provoca vasodilatació i per tant una disminució de la pressió arterial, podem dir que el fàrmac és efectiu si la resposta és estadísticament més gran en el grup que rebia el fàrmac que no el grup placebo. D’altra banda, si la pressió arterial es redueix d’igual manera en els dos grups, no podem assegurar que el fàrmac sigui efectiu i que el que estem observant no es degui a un efecte placebo.

Depenent de l’estudi que es realitzi, l’efecte placebo és més o menys gran, per exemple en estudis on avaluen l’efecte anti-tumoral d’un fàrmac generalment és força baix, però en canvi en estudis d’analgèsics l’efecte placebo sempre ha sigut molt alt. És doncs el dolor psicològic? La teoria més recolzada és que el fet de pensar que estem prenent un analgèsic ens tranquilitza i reconforta, i provoca l’alliberament d’endorfines (la molècula del plaer), que provoquen un alleujament del dolor. Per altra banda també hem de tenir en compte que no és el mateix avaluar la mida d’un tumor, que és molt objectiu que avaluar el dolor, molt més subjectiu.

Així doncs, els fàrmacs analgèsics en estudi han de ser molt eficaços per a poder sobrepassar aquest efecte placebo i ser acceptats per sortir al mercat. El problema és que ens els últims anys està sent de cada vegada més difícil aconseguir aquesta diferència significativa, i el més sorprenent és que no és degut a que els nous fàrmacs siguin menys efectius. Investigadors liderats per Jeffrey Mogil, de la universitat McGill (canadà) després d’analitzar 84 assaigs clínics publicats entre els anys 1990 i 2013, van descobrir que el que estava passant és que l’efecte placebo havia augmentat amb els anys, fins a ser tant alt que era pràcticament impossible trobar nous fàrmacs que poguessin ser aprovats.

Aquesta troballa representa un problema per a la investigació, i encara no s’explica perquè està succeint, tot i que es creu que el fet de fer estudis més grans i de més durada provoca que l’expectativa del participant a que funcioni sigui més elevada, i s’ha demostrat que l’efecte placebo és major entre més gran és l’expectativa del participant.

Els investigadors proposen com a possible solució utilitzar un fàrmac antic en comptes d’un placebo per a fer la comparació, ja que en el fons ja existeixen molts fàrmacs analgèsics i si en vols treure un al mercat has de demostrar que és millor. Per tant comparant amb un antic t’estalvies aquest problema del creixement de l’efecte placebo i per altra banda demostres que el teu val.

Fonthttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26307858

Font de la imatge de portada: http://cdn.theconversation.com/files/73593/width1356x668/image-20150303-31848-17lit7q.jpg

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s