Es pot considerar que aquests robots siguin artistes?

La capacitat per a crear alguna cosa nova, per a inventar o la imaginació són habilitats exclusivament humanes. Tot i que s’han observat animals amb certa capacitat per a resoldre problemes o la utilització d’eines, com ara bé alguns primats, especialment els bonobos, no trobem cap espècie llevat de la nostra que sigui capaç de ser creatiu. 

Aquesta habilitat tampoc la tenen els robots. Podem considerar-los intel·ligents ja que són capaços de resoldre problemes, però són màquines que funcionen per lògica, a través de números i fórmules, i que no poden entendre el concepte de l’art.

L’art és més que saber copiar un quadre, o de tenir una tècnica perfecta. L’art també inclou transmetre un pensament, un sentiment, una crítica. Avui en dia l’art no és retratar la realitat sinó transmetre una visió subjectiva del que tens davant. En el cas de l’impressionisme, per exemple, no es tracta de ser precisos en la forma i color del que veiem, sinó crear una impressió, plasmar un sentiment més que una imatge. Aquesta tècnica es pot ensenyar a les persones, i a partir d’una imatge, sabran plasmar-la en una pintura d’aquest estil, però pot un robot també aprendre a fer quadres impressionistes?

Els neuròlegs Leon A. Gatys, Alexander S. Ecker, i Matthias Bethge han publicat un estudi recentment en el que expliquen com han aconseguit crear un algoritme per a que un programa informàtic pugui crear una pintura impressionista, cubista o abstracte a partir d’una fotografia i un quadre de referència amb aquest estil.

robot_art

Totes aquestes imatges han sigut obtingudes a partir de la fotografia inicial, que és una fotografia de la ciutat de Tubingen, i quadres famosos com ara bé el Crit de Munch o La nit estrellada de Van Gogh. Tot i així, l’output del programa no era una sola imatge sinó varies propostes, i els investigadors després en seleccionaven la millor:

robot_art_2

Què en penseu? Han aconseguit que els robots puguin ser també artistes? Fins a quin punt podríem considerar que aquestes creacions basades en algoritmes siguin art?

Fonthttp://arxiv.org/pdf/1508.06576v1.pdf (també és la font de totes les imatges)

Anuncios

One response to “Es pot considerar que aquests robots siguin artistes?

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s