Un estudi suggereix la relació entre l’epigenètica i l’orientació sexual

La etiologia de la orientació sexual sempre ha sigut un motiu de debat a la societat, no només a la comunitat científica. Històricament la homosexualitat es va considerar una malaltia, i ara mateix sembla un disbarat però encara hi ha molta gent que creu que sigui una cosa que es pot “curar” amb teràpia.

Però no és així, ni tampoc és una decisió presa, ni una condició que es pugui (ni s’hagi de) canviar, de fet molt estudis recolzen la teoria de que la homosexualitat ve des del naixement. Crec que la recerca sobre la orientació sexual és necessària, ja que el coneixement sempre ens fa més oberts i comprensius. És una situació molt difícil quan una persona no sap què li passa o que es sent malament per ser d’una manera o d’una altra, quan tothom hauria de ser lliure de ser com es sent.

Ara mateix queda molta lluita per endavant, perquè potser alguns ja ens sembla que el col·lectiu LGBT es troba en igualtat de condicions respecte els heterosexuals però recordem que fins al segle XXI (que seria com si fos ahir si parlem en escala d’història de la humanitat) el matrimoni homosexual no existia, i que avui dia encara hi ha llocs al món que es castiga amb pena de mort. Queda molt per recórrer, i tot i que la societat té un paper molt important, la comunitat científica també té el deure d’oferir les respostes necessàries per entendre millor la condició humana. Per això m’ha agradat veure avui aquesta notícia d’un estudi que intentava respondre l’eterna pregunta: de què depen la orientació sexual?

Bé, doncs tot i ser altament recolzat que sigui una manera de ser des del naixement, sempre ha existit aquesta reflexió sobre quin és el seu origen, si és genètic, si és ambiental o si es tracta d’una barreja de les dues coses. Primer de tot m’agradaria aclarir què vol dir que la homosexualitat pugui ser donada per factors ambientals. Sembla obvi per alguns però l’altre dia parlant amb una amiga em vaig adonar que la paraula pot tenir una connotació diferent. Un factor ambiental no es refereix únicament a l’ambient que hagi pogut tenir la persona durant, per exemple, la infància (com factors socials o econòmics) sinó a factors que simplement no són genètics o hereditaris (com ara bé que la mare fumés durant l’embaràs, o que el nen naixés prematur). El que ha de quedar és que no és el mateix un factor ambiental que un factor social, ja que l’ambiental engloba molt més, i el fet que la homosexualitat pugui ser deguda a factors ambientals no ho fa incompatible amb el fet que sigui innat.

En estudis previs s’ha pogut veure que el factor genètic sí que té una rellevància relativa en la orientació sexual, ja que si un dels dos bessons és homosexual, hi ha un 20% de probabilitats de que l’altre també ho sigui. Degut a que el percentatge no sigui del 100% significa que el factor hereditari no és l’únic. Llavors la resta són factors ambientals?

Un altre factor podria ser l’epigenètic. Últimament aquesta disciplina està molt de moda, i és que podria ser l’explicació de molts càncers, de l’autisme i fins i tot de l’orientació sexual, com presenta un recent estudi. L’epigenètica són un seguit de marques que trobem a l’ADN però no en la seva seqüència, sinó en la manera en com es condensa, per tant, segons aquestes marques un gen concret es pot expressar o no (teniu una explicació en format vídeo en un post anterior). Aquestes marques poden ser heretades, adquirides durant l’embaràs o bé al llarg de la vida.

L’estudi prèviament esmentat assenyala la epigenètica com una causa probable de la homosexualitat. Un grup d’investigadors ha estudiat aquestes marques epigenètiques en diferents bessons, que es dividien en dos grups. Per una banda hi havien els bessons idèntics on hi havia un homosexual i l’altre no, i en el segon grup eren bessons idèntics els quals els dos eren homosexuals. Observant les diferents marques genètiques s’han pogut detectar patrons, en concret hi havien 5 marques epigenètiques que es trobaven relacionades amb la homosexualitat. A través d’aquest estudi van desenvolupar un algoritme amb aquestes cinc marques epigenètiques i predir la homosexualitat en el 67% dels casos testats.

Aquest estudi ara s’hauria de realitzar amb mostres poblacionals més grans i veure si els resultats segueixen sent estadísticament significatius, ja que de moment només s’ha provat en 47 parelles de bessons. Per altra banda, l’estudi no ha pogut relacionar les marques amb gens concrets, ja que tres de les marques no estaven a prop de cap gen i les altres dues estaven en gens poc rellevants. Esperarem més resultats per a veure si al final s’aconsegueix saber-ne més!

Font de la imatge de portada: http://kusi.images.worldnow.com/images/8310949_G.jpg

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s