Ni anti-vacunes ni sobre-vacunació | Crònica del cafè científic del PRBB Open Day

El dissabte passat es va celebrar de nou el PRBB Open Day, i com cada any el dia va acabar amb un interessant cafè científic. Aquest any anava sobre les vacunes i les innovacions que s’estaven fent, però a més es va aprofitar per comentar el tema de que una part de la població sigui anti-vacunes. A continuació en faig una crònica:

IMG_20151003_204325

Durant el segle XX la medicina i la biologia van revolucionar la societat, aconseguint només en un segle pràcticament doblar l’esperança de vida. Aquest increment de la longevitat es deu per una banda a la implantació de bones mesures d’higiene, als antibiòtics i a les vacunes.

Les vacunes han aconseguit eradicar algunes malalties a Europa i Espanya que eren les principals causes de mort com per exemple la tos ferina, la diftèria o el xarampió. Altres malalties com la poliomielitis van ser molt difícils d’eradicar i actualment en països com Àfrica i Àsia encara existeixen. Per tant, no queda dubte que les vacunes són un gran avenç científic i essencials per a evitar la mort per malalties infeccioses.

Tot i així, actualment no tenim vacuna per tot, ja que existeixen virus que canvien el seu ADN a través de mutacions a una velocitat tan elevada que no ens dóna temps de trobar una vacuna abans que hagi tornat a variar, com seria el cas de la grip o el virus del SIDA.

És estrany, doncs, trobar-nos amb grups de població que creguin que els seus fills no haurien de ser vacunats, i per una decisió seva, posen en perill per una banda als seus fills i per altra a la població que té contacte amb ells, ja que reduir el percentatge de població vacunada anul·la l’efecte de la “població immunitzada” que es dóna en general a partir del 95% de la població vacunada. El problema principal i que s’hauria de solucionar és el fet que la vacunació sigui voluntària, ja que només pel fet que la decisió no només afecta al que la pren sinó a la resta de la població ja s’hauria de fer canviar la llei.

Tota aquesta corrent anti-vacunes prové d’un famós article que es va publicar als anys 90 en que assegurava la relació entre la vacunació i l’autisme, un article que va ser polèmica i més endavant es va demostrar que era fals. Tot i així, molta gent encara es creu aquesta corrent que es va generar llavors degut a la desinformació.

La moderadora del cafè, Milagros Pérez Oliva (periodista de El País) va girar totalment la truita donant una perspectiva diferent de les vacunes. És veritat que les vacunes són molt necessàries i que el risc-benefici es decanta fortament cap al Sí a les vacunes, però tot i així, a vegades succeeix el fenomen de la “sobre-vacunació” que seria el contrari al “anti-vacunes”. Com a exemple el cas del virus del papil·loma humà, un virus que pot causar càncer de cèrvix en les dones infectades i del qual recentment va sortir una vacuna per combatre’l. Aquest virus provoca milers de morts per càncer de cèrvix en certs països de sud-Amèrica com ara bé Colòmbia o Perú, on un alt percentatge de la població està infectada pel virus, però no en el cas d’Espanya, ja que només s’han reportat 600 morts i aquestes haguessin pogut ser evitades si les dones s’haguessin fet l’screening anual recomanat pels ginecòlegs. Per tant no és necessària la vacuna ni a Espanya ni a Europa, però sí a Sud-Amèrica.

Tot i així, la farmacèutica que comercialitzava la vacuna va fer un màrketing increïble i va convèncer a tota la població que necessitava la vacuna, encara que no fos així. Tan va ser que la salut pública es va arribar a plantejar que la vacuna entrés en el calendari de vacunes de la seguretat social, però al final no va ser així ja que introduir la vacuna (que tenia un cost de 300€) implicava que el cost de les vacunes del calendari valguessin el doble (és a dir que la vacuna del papil·loma sola valia tant com totes les altres juntes), i a més a més al ser una vacuna tan recent encara no existien estudis que demostressin que la vacuna seguiria protegint al cap dels anys.

No és fàcil per tant saber quines vacunes podrien ser perilloses i quines tenen una bona efectivitat. El més important és informar-se, i de manera correcta (utilitzant fonts oficials), i saber que el calendari de vacunes ha sigut rigorosament seleccionat i que de ben segur que fa més bé al teu fill que no pas mal.

Font de la imatge de portada: http://www.e-hospital.co.uk/wp-content/uploads/2015/04/iStock_000015676356_Full.jpg

Font de la fotografia del text: imatge pròpia

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s