Si utilitzéssim la intel·ligència col·lectiva milloraríem la societat

Fa aproximadament mig any vaig anar a veure l’obra de teatre Pulmons, i abans d’entrar ens van proposar una activitat molt simple que consistia en endevinar quantes boles de colors hi havia en un pot situat a l’entrada. Era un pot força gran així que era impossible posar-se a comptar quantes boles hi havia allà dins, per tant havíem de fer una estimació del nombre de boles. Tots els espectadors anàvem passant per allà i alguns sense pensar-s’ho gaire, altres intentant comptar en una àrea i extrapolant, tots vam anar escrivint un número i entregant el paper. Jo que sóc curiosa em vaig fixar en el que apuntava la gent, i em va sorprendre la gran varietat de xifres: des de persones que havien posat 120 boles fins a gent que havia apuntat 10000, i vaig pensar: què errats que van tots, jo n’he comptat 1500 i estic força segura que m’hi aproximo molt, ja que la meva estratègia consistia en comptar les que quedaven a la capa superior i multiplicar-ho per el nombre de “capes” apilades.

Aquell fet ens va deixar encuriosits i no va ser fins al final de l’obra que ens van explicar el motiu i ens van regalar a tots una reflexió molt bonica. El cas és que he esperat un temps per no xafar la sorpresa a possibles nous espectadors però ara que ja ha acabat em sembla una història que tothom hauria de conèixer.

Resulta que havien demanat aquest mateix exercici a tots els espectadors que havien anat passant dia rere dia, i durant un parell de mesos, pel teatre. Primer de tot ens van explicar que s’havien sorprès moltíssim de la gran varietat de propostes que veien a la papereta de la gent durant aquells dos mesos: des de la persona que va dir el nombre més petit, 100, fins al que va dir que n’hi havien 60000, el nombre més gran, i ens van revelar el nombre real: 1576 boles. Després de saber-ho, es van sentir comentaris sobre els que cantaven victòria perquè s’havíen apropat i dels que es sorprenien de la diferència amb el que havien posat, però no va ser aquesta la gran revelació, sinó el que va donar la mitjana de totes les paperetes d’aquells dos mesos: 1581 boles, és a dir, que la mitjana només tenia un error de 5 boles respecte el valor real!! Això volia dir que entre tots, de manera conjunta, havíem aconseguit endevinar el nombre exacte (gairebé) de boles al pot. Em va semblar increïble aquest fet tan insòlit i pensar en el potencial que teníem entre tots.

Va ser llavors quan ens van parlar del que es coneix com la “intel·ligència col·lectiva“, que explica com a partir de les nostres diferències i les diferents perspectives que tenim, de manera conjunta, tots tenim raó i junts podem arribar a aquests nivells de precisió. Una conclusió molt bonica extrapolable a molts altres nivells, una manera diferent de dir que “la unió fa la força” o que una societat avança quan la pots tractar com una unitat única, de manera igualitària i justa. Amb això vaig adonar-me que cap de les persones que havia titllat d’ignorants per escriure aquells números estava realment errada, perquè en comptes de tractar la seva aportació de manera individual l’havia de tractar de manera global, ja que per cada persona que escrigui 30 a una papereta, tindràs una altra que escriurà 4000.

I ja fora de la història, els creadors d’aquest experiment són una companyia molt guai i molt recomanable, Sixto Paz Productions, amb obres de teatre que són art pur i que conviden sempre a una bonica reflexió de la vida. Animeu-vos a veure algun dels seus projectes!

Font de la imatge de portada: http://i2.esmas.com/editorial-televisa/2011/02/10/178537/E_cienciaadivinarppal.jpg

Anuncios

2 respuestas a “Si utilitzéssim la intel·ligència col·lectiva milloraríem la societat

  1. Molt interessant l’experiment i la corresponent reflexió, però el millor de tot és que tu, Anna, i els que veuen la vida com tu, creguin en la capacitar de l’ésser humà de preocupar-se pel bé comú. Així sí que una societat donarà i treurà el millor de si mateixa i dels que la integren.

    Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s