Es pot considerar l’Homo naledi humà?

Tothom coneix la frase de que “l’home ve del mico”, tot i així, aquesta frase clàssica no és certa. El que és veritat és que l’home i el mico tenen un ancestre comú, és a dir, que a partir d’un animal es va ramificar en dos llinatges, i després aquests dos llinatges en dos més, i així successivament a través del que es coneix com l’especiació, creant un arbre amb totes les espècies que avui dia existeixen. Per tant, al llarg de la història tenim diferents ramificacions a partir d’un ancestre comú per a tots els éssers vius, i d’aquí separacions fins a arribar als homínids, que en la actualitat són 4 gèneres diferents: Pongo (orangutans), Gorilla (Goril·les), Pan (ximpanzés i bonobos) i Homo (Humans). A l’actualitat els ximpanzés són l’espècie més propera a nosaltres i per tant la separació més recent, s’estima que va ser fa només 6 milions d’anys. Tot i així la divisió entre humans i ximpanzés no va donar lloc al gènere Homo, sinó al gènere Australopithecus, que després amb l’especiació va produïr el gènere Homo d’entre d’altres (ara extingits).

homo

Es creu que a partir del gènere Homo va haver una ramificació entre l’Homo habilis, l’Homo floresiensis (ambdós extingits) i l’Homo ergaster, el nostre primer avantpassat bípede i del qual es va especiar l’Homo erectus (també extingit) i l’Homo heidelbergensis. Aquest ja és l’antecessor comú tan dels humans actuals com dels Neardentals, amb els quals vam conviure a la terra fins fa només 30.000 anys.

A mesura que avancem en el temps, trobem diferents moments clau en el gènere Homo com ara bé el bipedisme, que veiem per primer com en l’Homo ergaster, la utilització d’eines, el canvi de dietes, etc. Totes aquestes característiques han pogut ser observades en els ossos ja que es pot apreciar com les mans es tornen més petites i hàbils, la forma de la columna i la cadera són de diferent forma, les dents són menys incisives i el volum intracraneal, directament relacionat amb la mida del cervell i per tant la intel·ligència, augmenta de manera considerable.

Tota aquesta història de l’evolució són suposicions i estimacions a partir de la troballa i comparació de diferents ossos a l’Àfrica, per tant és de vital importància la descoberta de noves restes per entendre millor l’origen de la nostra espècie.

Recentment ha estat descoberta una nova espècie, l’Homo naledi. Es tracta d’un homínid bípede de baixa estatura (1,5 m) i pes (45kg) que per ara encara no s’ha pogut classificar dins de l’escala evolutiva del gènere Homo. Els investigadors liderats per Lee Berger van desenterrar un total de 1550 ossos pertanyents a 15 individus d’aquesta espècie, i és actualment la major col·lecció d’ossos que existeix al món provinent d’una espècie del gènere Homo.

Per una banda existeixen característiques de l’Homo naledi que el fan molt similar a l’humà actual, com ara bé els peus, les dents o bé que eren bípedes, però per altra banda el seu petit cervell és més semblant al gènere “pre-Homo” abans comentat, l’Australopithecus.

Aquesta troballa va reobrir el debat de “què ens fa humans?” o el que és força equivalent “què ens diferència de la resta de primats?“. La majoria d’evolucionistes defensen la idea de que la nostra espècie va sorgir amb el bipedisme, l’utilització d’eines, el canvi de dieta i intel·ligència. Però el fet que l’Homo naledi tingui característiques mesclades dóna peu a una nova reflexió sobre el nostre origen i la complexitat del nostre arbre genealògic.

Font de la imatge de portada: http://elpoliticon.com/wp-content/uploads/2015/09/441914_7811_1.jpg

Font de la imatge del text (editada posteriorment): http://static1.1.sqspcdn.com/static/f/482333/25032828/1402522297780/evolution-preview1.jpg?token=KjW5eEpEaZR5alShxa%2FXrKx4znk%3D

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s