És ètic modificar embrions genèticament?

Us sona la pel·lícula GATTACA? Va ser un film de ciència-ficció que es va estrenar a la gran pantalla l’any 1997 i que tractava d’una societat modificada genèticament per a “millorar” l’espècie humana. Una pel·lícula que va fer reflexionar però que alhora va quedar-se com el que era: “ciència-ficció”. El que potser no van pensar els guionistes, ni tampoc Aldoux Huxley amb el seu món feliç era que la genètica seria la nova revolució científica, i que en pocs anys arribaríem no únicament a desxifrar les funcions de la majoria de gens, sinó que també sabríem com modificar-los, tal com passava a la pel·lícula. La societat, per sort, està protegida pel que es coneix com la bioètica, i existeixen lleis que prohibeixen la modificació genètica d’embrions, ja sigui per a investigació o per a reproducció assistida.

Si recordem la pel·lícula, sembla un disbarat això de tenir una societat que modifica l’ADN per ser més llestos, més alts o tenir els ulls clars, no? Semblaria poc probable que la ètica i la legislació algun dia canviés i que la pel·lícula passés en un futur pròxim. El problema és que possiblement no ens estem plantejant totes les manipulacions genètiques que ens podrien ajudar a nivell de salut, més que a nivell d’estètica. Modificar gens per a evitar una prevalença a càncer, ser immunes a la SIDA i una gran quantitat de malalties genètiques que es podrien curar només reemplaçant la còpia del gen mutat per un de sa. Potser ja no ens sona tan malament manipular embrions sí és amb aquesta finalitat, oi? De la societat depèn quin ús fem de les noves tècniques de modificació genètica.

Ara per ara existeixen les eines, però la legislació de moment encara prohibeix modificar genèticament embrions humans en cap cas. L’equip del Francis Crick Institute de Londres, liderat per la especialista en cèl·lules mare, la Dra. Kathy Niakan, ha fet una sol·licitud per a que s’aprovi aquest tipus de manipulació genètica mitjançant CRISPR/Cas9 en embrions humans.

CRISPR/Cas9 és un sistema innovador d’edició d’ADN,  que és capaç de reemplaçar gens i podria ser una teràpia per curar malalties amb un gen defectuós, i actualment ja s’està provant en humans adults. Però el fet de poder modificar l’embrió i no l’adult voldria dir que el nen/a ja naixeria sense la malaltia i això seria una gran revolució en el món de la medicina.

Niakan explica que els embrions que ells volen utilitzar per la seva investigació no seran en cap cas implantats per a donar lloc a un nen i que només s’utilitzarien durant dues setmanes, i posteriorment serien destruïts. L’objectiu de l’estudi que volen dur a terme és entendre millor el desenvolupament embrionari de l’ésser humà i veure la eficàcia i seguretat del CRISPR/Cas9 en l’edició de gens humans.

La sol·licitud ha generat força polèmica entre la comunitat científica i també a la societat, ja que els que estan en contra defensen que l’aprovació d’aquesta llei donaria peu a noves reformes legislatives de cada vegada més permissives en la modificació genètica, acostant-nos als temuts “bebès dissenyats”. Per altra banda, els que estan a favor diuen que és necessària la investigació en aquest camp per a poder trobar cures o millors tractaments de malalties. De moment la polèmica ha sorgit de la sol·licitud, però encara queda per veure si s’aprovarà o no.

En tot cas, no és fàcil inclinar-se cap a un bàndol de la balança, ja que la sensació és que per moltes lleis ètiques que protegeixin, i encara que només es pugui modificar un embrió amb la finalitat de millorar la salut, les empreses sempre troben un buit legal, un forat per on escolar-se.

Per últim, aquesta notícia no ha sigut la primera en generar polèmica i qüestionar l’ètica de modificar embrions, sinó una altra a principis d’aquest any, quan uns investigadors xinesos van publicar un article on explicaven que havien manipulat genèticament embrions humans. Com sabeu, a Xina el sistema i les lleis funcionen amb menys control, i ens trobem amb aquestes situacions de que fan una mica el que volen. L’article va ser rebutjat de publicar tan a Nature com a Science perquè no respectava l’ètica de la revista.

L’estudi va utilitzar embrions “no viables” que havien sigut descartats per a implantar a la clínica de reproducció assistida i van provar en ells el sistema CRISPR/Cas9, sense massa èxit ja que concloïen que no era un bon sistema per a teràpia en humans. La comunitat científica creu que no es pot determinar si seria una bona teràpia, ja que potser ha fallat perquè els embrions no eren viables, no perquè la teràpia no funcionés. Per altra banda, no accepten aquest estudi perquè “fora de Xina” no és encara ètic aquest tipus d’investigació, i si no han respectat les bones pràctiques científiques en aquest sentit, res no garanteix que ho hagin fet en la resta de metodologia.

Així doncs, ens trobem amb una situació complicada, i encara queda per saber com acaba. Què en penseu vosaltres?

Font de la imatge de portada: http://lh3.ggpht.com/-onmauLns-hE/Tihhdw6XZ3I/AAAAAAAAZbM/Rux_uYaC5YU/U_S_scientists_have_bred_the_first_genetically_modified_human_embryos_embryos_transgenic_genetic_Medical_Devices_Industry_thumb%25255B1%25255D.jpg?imgmax=800

Anuncios

3 respuestas a “És ètic modificar embrions genèticament?

  1. Per aquest tema i d’altres com el canvi climàtic fa falta un govern mundial, que pugui garantir que algunes normes és cumpleixen per sobre dels governs dels païssos, si no és questió de temps tenir un problema greu. Aquesta és la missió de la ONU però amb 5 païssos amb dret a vet que bloqueixen qualsevol norma problemàtica no funciona. De moment el representant de Aràbia Saudí a la ONU ha estat anomenat president d’un decissiu panell sobre els drets humans, anem malament!

    Me gusta

    1. Tota la raó, necessitem un govern mundial. Com s’ha pogut veure en l’article, amb el tema del dret a vet que té la Xina, ja ha experimentat amb embrions sense pensar-s’ho massa, mentre que a Europa s’ha creat polèmica només per una sol·licitud.

      Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s