Una petita mostra de sang permet preveure una recaiguda en el càncer de mama

Des de fa varies dècades, la incidència del càncer de mama ha augmentat significativament arreu del món, però més en països occidentals, essent aquesta neoplàsia la més freqüent en dones occidentals i la principal causa de mort per càncer a Europa i Estats Units entre altres. De manera global, el càncer mamari representa el 31% de tots els càncers femenins.

És per això que ens els últims anys s’han invertit molts diners en la investigació per a conèixer més sobre la malaltia i trobar un millor tractament o saber preveure si el càncer causarà metàstasi o no. Per altra banda la recerca també està encarada a poder diagnosticar amb la màxima anterioritat, principalment perquè el 80% dels càncers de mama són esporàdics, és a dir, que no és hereditari i per tant és difícil de preveure. Per aquest motiu és de gran importància les mamografies anuals que es recomanen a partir dels 50 anys, edat en que la incidència comença a augmentar de manera més significativa. El fet de poder diagnosticar de manera molt precoç el càncer de mama redueix les possibilitats que s’hagi generat metàstasi i amb una cirurgia per a extreure el tumor n’hi ha suficient en la majoria dels casos per a solucionar el problema.

El nou estudi publicat al Science Translational Medicine ha aconseguit que a través d’una petita mostra de sang es pugui saber quins pacients tenen risc de patir una recaiguda després de la cirurgia, i aquest test pot indicar-ho mesos abans que es pugui veure la reaparició tumoral a través d’una mamografia.

L’estudi es va realitzar en 55 dones que s’havien tractat amb cirurgia i quimioteràpia. Primer de tot el que van fer va ser analitzar les mutacions dels gens del tumor, i després cada sis mesos durant dos anys se’ls va analitzar una petita quantitat de sang. D’aquesta manera el que feien era detectar si a la sang trobaven ADN amb aquests gens mutats, és a dir, si hi havia ADN tumoral a la sang i per tant ens indiqués que el tumor havia tornat a aparèixer.

De les 15 dones que van tenir una recaiguda, van poder predir-la en 12 casos, mesos abans que pogués ser observable a nivell de mètodes convencionals de diagnòstic d’imatge, com ara bé una mamografia. Tot i així aquest estudi ha de continuar per poder aprofundir més i tenir més robustesa ja que la mostra poblacional era molt petita i el seguiment de dos anys també és encara massa curt. Malgrat tot, aquest és un exemple més dels avantatges de la medicina personalitzada, ja que com que s’analitza els gens mutats del tumor de cada pacient de manera específica, es tracta d’una detecció personalitzada i més precisa.

Font de la imatge de portada:http://www.safeandsound.ae/

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s