La dosi fa el verí

Segons Paracels: “Tot és verí, res és sense verí. Només és la dosi la que fa el verí“. Amb aquestes paraules Paracels el que volia dir és que totes les substàncies són tòxiques a certa dosi. En la seva famosa cita afirma que la dosi fa el verí, malgrat tot avui en dia la definició hauria canviat una mica, ja que un verí es considera “una substància que és tòxica en baixes dosis“, per tant la frase correcta seria “només és la dosi la que ho converteix en tòxic”.

Tot i que Paracels va viure durant el segle XVI, la seva hipòtesi segueix en peu, i és que aliments o begudes quotidianes teòricament inofensives i fins i tot beneficioses poden causar la mort en altes dosis, com seria l’exemple de l’aigua. S’han donat casos d’intoxicació per aigua, que es produeix aproximadament al beure 6 litres d’aigua, induint un coma profund i posteriorment provocant la mort.

Altres factors que no necessàriament estiguin relacionats amb l’alimentació també poden ser letals a certs nivells, com ara bé un soroll molt estrident, la febre alta o l’altitud.

Si vols conèixer més sobre el tema, ASAPscience ha creat aquest vídeo en clau divulgativa que explica varis exemples de que “la dosi fa el verí”:

https://www.youtube.com/watch?t=207&v=vPszR0-vTqc

Imatge de portada extreta del vídeo de youtube

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s