La causa de mortalitat més freqüent en cada país fa visible la desigualtat al món

L’esperança de vida és una mesura molt comuna utilitzada per a estimar la qualitat de vida de la població, ja que és la mitjana de l’edat en la que la gent mor i entre més alta sigui, millor. Tot i així, el fet que a alguns països sigui de 50 anys no significa que la majoria de gent mori en aquesta edat sinó que ens indica que la mortalitat infantil és elevada, ja que al ser la mitjana, encara que tinguem molta gent de més de 65 anys, si hi ha molta gent que no arriba a l’edat adulta es redueix l’esperança de vida.

Existeix un altre factor que redueix l’esperança de vida, són el que es coneix com els “anys de vida perduts“. Aquests es donen quan una persona mor en una edat que es troba per sota de l’esperança de vida, com per exemple en un accident de tràfic o el que comentàvem abans, la mortalitat infantil. Els anys de vida perduts d’aquella persona serien la resta entre l’esperança de vida del país i l’edat en que mor.

En el següent vídeo tenim una explicació dels anys perduts de vida segons cada país i el motiu principal, que explica de manera didàctica els resultats d’un estudi publicat a la revista Lancet.

https://www.youtube.com/watch?v=aQO_oexCm5s

És sorprenent i a la vegada trist com en alguns països la causa principal és una malaltia que en el primer món té cura. Un vídeo molt interessant i explicatiu que incita a reflexionar sobre la desigualtat i la injustícia que representa el fet que depenent de quin país neixis et condicioni el futur.

Font de la imatge: https://www.youtube.com/watch?v=aQO_oexCm5s (extreta del vídeo)

Anuncios

One response to “La causa de mortalitat més freqüent en cada país fa visible la desigualtat al món

  1. Molt bon video!

    Està clar que el mon on vivim és injust i te moltes coses que no ens agraden, volem canviar el mon i la pregunta és com. Molts dels problemes són causats o bé per països amb mals governs o bé per la desigualtat immensa entre països rics i pobres, el món és ara petit i global, serà molt difícil superar l’actual status quo sense un govern global, un govern que posi tots els països a ratlla pel canvi climàtic, que impedeixi dictadures i governs injustos, que controli el perill d’armes nuclears, químiques i biològiques, que anivelli les desigualdats extremes, però aquest govern no existeix.

    Les nacions unides es van crear per fer aquest paper, però està clar que no funciona bé, dictadures extremes com corea del nord surten ben parades per la protecció i el vet de xina, no tenen recursos ni poder per anivellar les desigualtats, no pot fer res pel canvi climàtic quan els dos principals productor de gasos d’efecte hivernacle, xina i EUA tenen dret de vet.

    Quin és el proper pas a fer? Sent pràctics el més fàcil és el que proposa amnistia internacional, potenciar l’ONU i que els països amb dret a vet renunciïn a aquest dret, no serà un objectiu fàcil però tenim molts exemples de lluites difícils pels drets humans que s’han guanyat finalment, però perquè això passi cal primer ser conscients que aquest és el camí, anar sensibilitzant la societat i que la prioritat de tenir “govern global” entri a l’agenda política.

    Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s