S’ha descobert una relació directa entre la microbiota i l’estrés i la depressió

La microbiota intestinal és el conjunt d’organismes que habiten al nostre tracte digestiu de manera simbiòtica, és a dir, que per una banda s’alimenten dels nutrients que passen per l’aparell digestiu i a nosaltres ens proporcionen certs beneficis com per exemple poder obtenir energia d’aliments dels quals nosaltres no tenim enzims que els degradin. Per tant, la microbiota és un element essencial en el nostre cos i es podria considerar gairebé com un òrgan més. Tot i així, estudis recents relacionen la microbiota amb moltes altres funcions. En un article publicat a PNAS l’any 2011 argumentava que la microbiota secreta neurotransmissors com ara bé dopamina o serotonina i que aquestes poden influenciar sobre el sistema nerviós. En l’estudi, canviaven la composició de la microbiota bacteriana i veien una modulació en el comportament dels ratolins.

Un nou estudi publicat a la revista Nature segueix per la mateixa línia, ja que relaciona la microbiota amb el desenvolupament de trastorns psicològics com ansietat i depressió. Estudis anteriors havien demostrat que l’alta plasticitat del sistema neuronal durant la infància podia ser el motiu de posteriors trastorns en l’etapa adulta. L’estudi, realitzat a ratolins nounats, consistia en separar-los de les seves mares durant tres hores al dia (aquest tipus d’estudi és un model molt comú per a reproduir l’estrès durant els primers anys de vida en humans), i després s’avaluava quina resposta tenien durant l’etapa adulta. Aquest mateix experiment el van realitzar a dos grups, un grup control de ratolins amb microbiota i un grup de ratolins sense microbiota. El resultat va ser sorprenent: el grup de ratolins sense microbiota no presentava depressió ni ansietat en l’etapa adulta, mentre que el grup control sí. Per altra banda, al transferir bacteris intestinals del grup control al grup sense microbiota, aquests en poques setmanes van mostrar ansietat i depressió.

Sembla ser doncs que la microbiota pot alterar a funció cerebral, tot i així aquest estudi només s’ha dut a terme amb ratolins i caldria veure si és extrapolable en humans. De tota manera, de cada dia es troben més evidències de la importància de la microbiota en la salut i el comportament humà, així que ens hem de prendre més seriosament aquest nou “òrgan”.

Font de la imatge de portada: http://www.adamedtv.com/wp-content/uploads/2016/03/microbiota-intestinal-864x400_c.jpg

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s